Gepubliceerd op 5 december 2016

Alutech Nederland BV 100 jaar!

alutech_nederland_bv_100_jaar_optAlutech Nederland BV bestaat 100 jaar! Met een fraai jubileumboek en een aantal festiviteiten viert het 
Katwijkse metaalbedrijf dat uitgebreid. “We hebben in honderd jaar een lange weg afgelegd”, zegt huidig 
directeur Rob Jongeneel. “Daarin zijn we altijd een min of meer zelfstandige onderneming gebleven.”

Begonnen als familiebedrijf opereert Alutech Nederland BV anno 2016 onder buitenlandse vleugels. “We zijn al 15 jaar een integraal onderdeel van het Oostenrijkse concern SAG”, vertelt Jongeneel. “Een grote Europese leverancier van brandstoftanks en een wereldspeler in de zware vrachtwagenbranche. SAG levert ongeveer twee derde van alle brandstoftanks voor zware trucks, van zowel aluminium als staal. Dat zijn er jaarlijks zo’n 550.000. Ruim 420.000 worden er in Europa geproduceerd. Ongeveer 190.000 daarvan maken wij in Katwijk. We mogen inmiddels zeggen dat we sinds de overname zijn uitgegroeid tot het vlaggenschip van de SAG Groep.”

Lange weg

Alutech Nederland BV heeft in de afgelopen honderd jaar een lange weg afgelegd. Van een eenvoudige werkplaats in het dorp Wassenaar tot een in internationaal verband opererende producent van brandstoftanks, gevestigd op een groot bedrijventerrein in Katwijk. Jongeneel: “We zijn ooit gestart als een bescheiden familiebedrijfje met een baas, bijgestaan door een paar knechten. En nu een modern geoutilleerde plaatwerkerij met meer dan 200 medewerkers. Een bloeiend bedrijf. We gaan dan ook vol vertrouwen onze tweede eeuw in.”

De onderneming uit de Bollenstreek is in gedurende honderd jaar altijd in staat geweest jong, fris en up-to-date te blijven. “De reden hiervoor is niet alleen de prachtige ligging niet ver van de kust bij Katwijk, maar is ook te danken aan de volharding en motivatie van de mensen die Alutech Nederland BV maken tot wat het is. Elke werknemer afzonderlijk. En hun gezinnen. We hebben ontzettend goed personeel. Die zich snel aanpassen aan veranderde omstandigheden. En dat is ook nodig. Want we leven natuurlijk wel in een tijd van ‘slimme’ woningen en gaan richting de autonome, zelf rijdende auto’s.”

Aluminium tanks

De verwachting voor de komende jaren is dat de aluminium brandstoftanks voor de grotere trucks vanaf 16 ton het beeld op de weg blijven bepalen. Jongeneel: “Voor de productie van brandstoftanks is de doorvoering van verdergaande specialisatie en automatisering van met name ‘handling’ en lasprocessen een belangrijke ontwikkeling. Als Alutech Nederland BV zullen we daarbij moeten blijven werken aan het verder ontzorgen van onze klanten. Dat betekent naast het leveren van kwaliteit en korte levertijden, ook de uitbreiding van de logistieke serviceverlening. Zoals het op chassisnummer aanleveren van een voor-geassembleerde brandstoftank. Voor de toekomst worden de alternatieve brandstoffen meer en meer actueel. Deze ontwikkelingen zullen we blijven volgen, om daar bij onze klanten op te kunnen inspelen.”

Alutech Nederland BV
A

www.alutech.nl


Tekst: Luuk Braun/Fotografie: Ruud Voest