Gepubliceerd op 24 april 2017

Portret van een ondernemer: René Keemink

René Keemink (54) is oprichter en eigenaar van Keemink Design in Nieuw-Vennep. Een markante ondernemer met een fascinatie voor computers. René begon als jonge twintiger software te ontwerpen. Een vluchtreserveringssysteem voor luchtvaartmaatschappijen? Voor de briljante autodidact geen probleem.

 

Ondernemer
René is een selfmade man. Hij groeide op in Voorburg en verhuisde op zijn negentiende terug naar zijn geboorteplaats Den Haag. Op zijn vijfentwintigste startte hij zijn eigen bedrijf, op een zolderkamertje drie hoog achter. “Ik ben na de havo meteen gaan werken, dat was gebruikelijk bij ons thuis. Op het werk kwamen ze met een pc-privé project. Dat was mijn eerste kennismaking met computers. Vanaf het eerste moment wist ik dat ik dat wilde, ik zag zoveel mogelijkheden. Het was meteen mijn nieuwe hobby.”
Op het werk kreeg hij een psychologische test, als onderdeel van de functiewaardering. Een van de punten waarop werd getest was analytisch vermogen.“De onderzoeker gaf me de uitslag en zei: je hebt een absoluut analytisch denkvermogen. Dat is heel bijzonder, daar moet je iets mee gaan doen. Het is perfect voor systeemontwerpen.”
René trok de stoute schoenen aan en besloot voor zichzelf te beginnen. Hij schreef zich in bij de Kamer van Koophandel. “Ik zal het nooit vergeten: een man met een brilletje zei tegen me: je gaat toch niet iets doen met computers, hè? Dat is echt zo’n eendagsvlieg. Gelukkig heb ik niet naar hem geluisterd, haha. “

Familieman
René had diverse relaties, tot hij Suzanne tegenkwam. Ze trouwden en kregen twee dochters. René woont met Suzanne en de kinderen in Lisse. ‘Ik ben heel gelukkig met mijn gezin. Er is zo’n carnavalsliedje: trouw niet voordat je veertig bent, daar heb ik me aan gehouden, haha. Tot ik Suzanne leerde kennen had ik niet gedacht dat ik een gezin zou hebben.” René was altijd met werk bezig, maar er bleek ook een familieman in hem te schuilen.
“Toen er kinderen kwamen, hoopte ik op dochters, dat leek me heel erg leuk. Nou, ik heb er twee. Het zijn echte meisjes, alles is roze. Ik geniet ontzettend van het gezinsleven. Op zaterdagochtend ontbijten we uitgebreid met elkaar, ik haal dan verse broodjes. De zaterdag is familiedag.” Het familieleven zorgt voor balans in zijn leven. “Ik hou van mijn werk, het is echt mijn passie. Maar ik ga heel graag naar huis, naar mijn gezin.“

Sportman
Sport is belangrijk voor René. Hij doet aan fitness en hardlopen. Dat was niet altijd zo, maar acht jaar geleden ging het roer om. “We waren op vakantie in Italië geweest en ik zag mezelf terug op vakantiefoto’s. Ik schrok ervan. Ik was veel te zwaar, niet fit, en ik dacht: ik wil niet zo’n vader zijn. Dezelfde dag ben ik naar de sportschool gegaan, om me aan te melden en te bespreken wat ik eraan kon doen. Bewegen en gezond eten.”Sindsdien is sport een passie van René. “Ik wil nooit meer dik worden, dat is een belangrijke motivatie. Maar ik vind het ook leuk om mezelf uit te dagen en te verbeteren. Op zondagochtend een flinke duintraining afwerken bijvoorbeeld. Die sportschoenen worden goed gebruikt.”

Designer
Hij noemde zijn bedrijf Keemink Design, en ziet zichzelf ook als designer, als ontwerper. “Mijn werk is ambachtelijk en creatief. Het is echt ontwerpen door te programmeren. Het creëren van nieuwe dingen, nieuwe oplossingen.”
René begon als volslagen autodidact. Hij bleek briljant dankzij een absoluut analytisch denkvermogen. Een opleiding informatica kon daardoor beperkt blijven door alleen examen te doen, de rest kon hij al.
“Toen ik begon met werken, ben ik wel meao gaan doen, in de avonduren. Informatica heb ik mezelf geleerd, al was het wel leuk om toch dat diploma te halen.”
Vanwege zijn bijzondere talent wordt hij regelmatig bij calamiteiten geraadpleegd. Zo werd hij ingevlogen door een bedrijf in Engeland, er was een ernstig softwareprobleem. “Op het vliegveld in Londen, vroeg mijn klant: weet je al wat je er aan gaat doen? Nee, geen idee, zei ik. De klant kreeg bijna een hartverzakking, maar ik moet het eerst zien. Een paar uur later zat ik weer op het vliegtuig terug, probleem opgelost.”

Bedrijf
Bij Keemink Design werken 4 mensen. Het bedrijf is gespecialiseerd in maatwerksoftware. Hierbij gaat het om intelligente databases, in de vorm van platforms, zoals het door het bedrijf ontwikkelde product TRADIUM.
“Mijn bedrijf is geen softwarehouse, het is een projectbureau voor oplossingen. We maken software die de bedrijfsprocessen ondersteunen. Dat is ERP: enterprise resource planning. Alleen is daarbij niet onze software leidend, maar de vraag van het bedrijf.” Keemink Design werkt voor uiteenlopende branches, raakvlakken zijn vaak logistiek, handel en productie.
“De levensmiddelenbranche, installatietechniek, horticultuur, gezondheidszorg, onze markt is heel divers. We werken voornamelijk in Nederland, maar doen ook projecten in het buitenland.” Het bedrijf heeft een trouwe klantenkring. “Het is niet moeilijk om groter te groeien, het is veel moeilijker om klein te blijven. Toen we een keer nadachten om met een ander bedrijf te fuseren, werden onze klanten echt boos. Hou het alsjeblieft zoals het is, zeiden ze. Met een groot bedrijf zijn we zo zes weken verder, met jou zijn we maar zes uur verder.” «

www.keeminkdesign.nl / www.tradium.nl

Tekst: Morvenna Goudkade / Fotografie: Ruud Voest