Gepubliceerd op 30 juli 2018

Overheid dwingt kantoorpanden tot energielabel C in 2023: start vandaag!

Geen enkel kantoor mee energielabel D of slechter in 2023. Dat is de eis die de EU, en dus ook Nederland, vanaf 2023 opstelt richting kantoorpandeigenaren. De maatregel dwingt hen hun panden in verhoogd tempo te verduurzamen. Dat betekent: investeren! Maar de gemiddelde duurzaamheidsinvestering kan binnen 6 jaar terugverdiend worden. Op die manier worden op redelijk korte termijn zowel onze planeet als de kantoorpandeigenaren er beter van.

Investeren, maar waarin?

Voor het gros van de kantoorpanden geldt dat bouwkundige aanpassingen niet nodig zijn voor het behalen van energielabel C. Zo kunnen kantoorpanden die nu energielabel D, E of F hebben vaak al naar energielabel C groeien door optimalisaties door te voeren aan klimaatinstallaties, of door bijvoorbeeld alle conventionele verlichting te vervangen door bijvoorbeeld LED tl-vervangers of in populariteit winnende led panelen. Heeft jouw kantoorpand energielabel G of slechter? Dan zijn mogelijk aanpassingen aan ruiten (van enkel naar dubbel glas) of dak- en spouwmuurisolaties nodig.

Uitstellen is onverstandig: begin op tijd

Met nog een kleine 4,5 jaar te gaan is het als kantoorpandeigenaar verstandig om alvast een energielabel voor jouw pand op te laten stellen. Alleen op die manier weet je hoe ingrijpend de aanpassingen aan je pand moeten zijn om aan de overheidseisen van 2023 te voldoen, en wat het kostenplaatje is. Oftewel: laat je huidige energielabel opstellen, inventariseer de benodigde aanpassingen, stel een roadmap op en ga aan de slag. Door het verduurzamen van jouw panden op deze manier aan te pakken houd je het overzichtelijk en beheersbaar. Bovendien spreid je de kosten over de komende jaren, en hoef je in 2022 niet in één keer een mega investering te doen.

Met behulp van de online tool ‘Energiebesparingskenner Kantoren’ van de RVO krijg je eenvoudig en snel alvast een indicatie van de te nemen stappen voor jouw kantoor.