Gepubliceerd op 28 augustus 2018

4 tips voor het vinden van de juiste ERP-leverancier

Als u zich aan het oriënteren bent op het gebied van ERP-systemen, kan het u beginnen te draaien. Er is immers zoveel keuze in systemen en aanbieders. Maar hoe weet u nu met welke leverancier u het beste een samenwerking aan kunt gaan, zodat het ERP-systeem precies aansluit bij de behoeften van uw onderneming? Met deze 4 tips vergemakkelijkt u de zoektocht naar de juiste aanbieder van uw nieuwe ERP-systeem.

Houd altijd voor ogen: een ERP-leverancier moet een partner zijn

Het is zeer belangrijk om in gedachten te houden dat een leverancier niet alleen maar een ERP-systeem verkoopt, maar dat het een partij is waarmee u een langetermijnrelatie aangaat. Voor, tijdens én na de implementatie is de leverancier een partner; zoek er daarom eentje die bij uw organisatie past, zodat de langdurige samenwerking een prettige wordt. Neem ook de volgende vier tips mee in uw zoektocht:

Tip 1: Kies een ERP-leverancier met ervaring in uw sector

De eerste en belangrijkste tip is dat het van groot belang is dat de ERP-leverancier bekend is en ervaring heeft met de sector waarin uw organisatie opereert. Het grote voordeel hiervan is dat de leverancier u tijdens de ontwikkeling en implementatie kan adviseren over functionaliteiten die voor uw organisatie onmisbaar zijn. Vraag de leverancier daarom altijd om een referentielijst van soortgelijke bedrijven; dit geeft u inzicht in de werkwijze en mogelijkheden voor uw organisatie.

Tip 2: Heeft de leverancier klanten van dezelfde grootte in haar portfolio?

In de hiervoor beschreven referentielijst ziet u ook of de door u gewenste ERP-leverancier eerder gewerkt heeft met bedrijven van dezelfde omvang. Het probleem is vaak dat bedrijven die alleen werken voor organisaties met 10 personen, voor grote uitdagingen komen te staan als uw onderneming 130 werknemers telt. Het komt de snelheid van de implementatie ten goede als de leverancier ervaring heeft met bedrijven met hetzelfde aantal werknemers.

Tip 3: Houd rekening met de locatie

Het is aan te raden om te kiezen voor een ERP-leverancier die in hetzelfde land gevestigd is als uw organisatie. U heeft dan geen last van de eventuele tijdsverschillen en voor vergaderingen of problemen kan men op korte termijn bij u langskomen.

Tip 4: Hoe lang blijven de klanten bij de leverancier?

Het is belangrijk om een ervaren speler te kiezen voor de implementatie van een ERP-systeem voor uw organisatie. Het is echter ook goed om te kijken naar hun portfolio. Wanneer ze veel klanten hebben gehad die na een jaar overstapten naar een andere aanbieder, weet u dat er iets aan de hand is. Hebben ze echter al tien jaar dezelfde klanten, dan kunt u ervanuit gaan dat het ERP-systeem betrouwbaar is en regelmatig geüpdatet wordt.

Gratis hulp bij het kiezen van de juiste ERP-leverancier

De juiste ERP-leverancier kiezen is niet gemakkelijk. De markt is inmiddels overvol, waardoor u door de spreekwoordelijke bomen het bos niet meer ziet. ERP Overzicht maakt het u echter gemakkelijk: op de website kunt u filteren op de door u gewenste modules en functionaliteiten. Het systeem vergelijkt de ERP-systemen van alle leveranciers en toont de systemen die aan uw eisen voldoen. Kunt u toch nog geen keuze maken? U ontvangt een gratis advies dat u helpt bij het kiezen van het juiste ERP-systeem voor uw organisatie.

Onze partners