Gepubliceerd op 23 februari 2021

Duurzaam isoleren, de 3 bekendste materialen

Of het nu om een woning of bedrijfspand gaat, een behaaglijk gevoel zorgt voor meer productiviteit. Precies de reden waarom isoleren belangrijk is. Dat kan ook heel duurzaam met deze 3 materialen.

Behaaglijk betekent in de winter lekker warm en in de zomer juist koel. Om dat te bereiken moet je ervoor zorgen dat de temperatuur buiten zo min mogelijk invloed heeft op de temperatuur binnen. Met een goed geïsoleerde woning of kantoorruimte creëer je niet alleen een goede temperatuur maar verspil je ook minder kostbare energie.

Muren, vloeren, daken…

Isoleren kan op diverse vlakken, bijvoorbeeld muurisolatie, vloerisolatie of dakisolatie. Maar isolatie kan meer dan alleen de warmte binnenhouden. Met de juiste materialen kun je ook geluiden binnen of juist buiten houden. Weet je wat je wil isoleren, dan is er nog een keuze uit meerdere isolatiematerialen. Deze verschillen niet alleen in prijs en vorm maar ook in isolatiewaarde en de manier waarop het materiaal verwerkt dient te worden. Daarnaast zit er ook nog een verschil in duurzaamheid en recyclebaarheid. We hebben de drie meest voorkomende isolatiematerialen op een rijtje gezet; PIR, Glaswol en Steenwol.

PIR platen

Dit is echt de meest populaire isolatie variant. PIR isolatie is namelijk heel makkelijk te verwerken, heeft een hoge isolatiewaarde en kan voor veel doeleinden gebruikt worden. Het wordt geleverd in platen en heeft een hoge dichtheid van de cellen waardoor de platen sterk zijn en je er zelfs overheen kunt lopen. Ideaal dus voor vloeren maar ook voor platte daken. En er kan er geen vocht in. Daarnaast zijn de platen krimpvrij waardoor de kans op kieren bijna nihil is. Het nadeel; PIR platen zijn vrij duur.

Qua duurzaamheid komen er bij het productieproces van PIR wel schadelijke stoffen vrij maar door te werken in gecontroleerde en geoptimaliseerde ruimtes, kan een deel van deze stoffen weggevangen worden. Daarbij wordt de energie die het kost om PIR te produceren, ten minste 80 keer bespaard als isolatiemateriaal in je huis of kantoor verwerkt is. Nog een voordeel; de levensduur is zeer lang.

Glaswol

Het tweede isolatiemateriaal is glaswol. Glaswolisolatie is verkrijgbaar op rol of in platen en in diverse dikten en stijfheden. Het is toepasbaar bij zowel dak-, muur-, vloer of wandisolatie maar ook uitermate geschikt om omgevingsgeluiden te minimaliseren. Dit noemen we het akoestisch isoleren.

Glaswol is veelzijdig maar is vooral populair door de combinatie met lage verwerkingskosten en de duurzaamheid. Glaswol wordt gevormd door een samenstelling van zand en gerecycled glas en is vrijwel onbrandbaar. Het is geurloos en irriteert het de huid niet waardoor het een duurzaam en milieuvriendelijk product is. Nadeel: de isolatiewaarde is, ten opzichte van PIR platen, wel wat lager.

Steenwol

De goedkoopste en ook nog eens 100 % recyclebare variant, is steenwol isolatie (ook wel rotswol genoemd). Dit materiaal is geschikt voor meerdere doeleinden en wordt vaak gebruikt voor hellende daken, zolders, plafonds, voorzet- of scheidingswanden en vloeren. Het heeft een hoge isolatiewaarde en is ook nog eens onbrandbaar. Steenwol blijft het zijn isolerende eigenschappen lang behouden en is het ook nog relatief goedkoop. Nadeel; de verwerking van steenwol kan een irriterende werking hebben. Daarom wordt aangeraden om bij de verwerking altijd handschoenen en een stofmasker te dragen.