Gepubliceerd op 21 juni 2019

Bedrijfspand kopen of huren, wat is interessant in jouw situatie?

Elke ondernemer zoekt naar de ideale huisvesting. Welke kantoorpand past bij jouw situatie? Is het beter om het pand te kopen en in eigen beheer te hebben? Of is het interessanter om te huren? Dit hangt natuurlijk in grote mate van een aantal factoren af. Een kantoorruimte in Amsterdam vraagt om een hele andere benadering dan een kantoorpand in Oss. Het is daarom goed om dit allemaal eens goed uiteen te zetten.

Waarom zou je kopen?

Het is interessant om eens te kijken welke voordelen je geniet als je gaat kopen. In de eerste plaats is het een zakelijke investering. Met het pand bouw je immers meer vermogen op. Zeker een kantoorruimte in Amsterdam zal meer en meer waard worden. Al zal ook in andere gebieden de waarde stijgen, maar minder hard. Bij verkoop van het pand kan je dus na enige tijd een flinke financiële meevaller hebben voor jouw onderneming. Bovendien kan de maandelijkse aflossing van de hypotheek in veel gevallen lager zijn dan de gemiddelde huurprijs.

Waarom zou je huren?

Als het gaat over een bedrijfspand huren, dan zijn er voordelen op hele andere vlakken. Denk bijvoorbeeld eens aan de mate van flexibiliteit die geboden wordt. In een wereld waarin je steeds sneller moet reageren en veranderen, is flexibel met een bedrijfspand kunnen omgaan wel zo aantrekkelijk. Moet je groter of kleiner huren, dan kan je gewoon het huurcontract opzeggen. Daardoor kan je dus relatief snel wisselen als de situatie daarom vraagt.

Minder risico voor jou

Het is ook belangrijk om te bekijken hoe risicovol de branche is waarin jij werkt. Het is bijvoorbeeld slim om te huren wanneer je in een risicovolle branche actief bent. Huren gaat namelijk juist gepaard met flink wat minder risico. Veel zaken, bijvoorbeeld waar het gaat om onderhoud en dergelijke, blijven de verantwoordelijkheid van de verhuurder. Daar hoef jij dus allemaal geen zorgen om te hebben. Dat maakt het wel direct ook allemaal flink gemakkelijker. Dit kan een reden om te huren zijn.