Gepubliceerd op 3 juni 2019

Duurzaam investeren of cv-ketel kopen?

Steeds meer mensen zijn bezig met een C02-neutraal Nederland. Bij een grote verbouwing of een kapotte cv-ketel zijn ze gemotiveerd om duurzaam te investeren. Echter blijkt in de praktijk dat duurzaam denken makkelijk is, maar duurzaam doen behoorlijk tegen valt. Er zijn veel hindernissen en vragen bij een duurzame verbouwing. Is het slim om nu al te investeren in nieuwe oplossingen? Daarnaast speelt de terugverdientijd ook altijd nog een grote rol. Er zijn veel redenen waarom mensen toch kiezen voor een nieuwe cv-ketel i.p.v. bijvoorbeeld een warmtepomp of zonneboiler.

Een moeilijke afweging

Een nieuwe cv ketel kopen of investeren in duurzame alternatieven? Deze afweging is van meer factoren afhankelijk dan van prijs en terugverdientijd. Er zijn een aantal basisvoorwaarden waaraan een huis moet voldoen voordat er een warmtepomp geplaatst kan worden. Zo moet er een goede isolatie zijn in het huis. Om deze redenen vallen er al een groot aantal huizen af om op lage temperatuur verwarmd te worden. Het wordt dan al snel moeilijker en duurder in de praktijk dan mensen van tevoren dachten.

De zekerheid dat een warmtepomp zichzelf altijd terugverdient, kan helaas nog niet gegeven worden. Wanneer de gasprijs omhoog gaat, en dat is in de toekomst realistisch, wordt het natuurlijk gunstiger om over te stappen op alternatieve duurzame verwarming. Voor nu is het advies om een warmtepomp pas aan te schaffen als de cv-ketel versleten is, dan wel naast de bestaande cv-ketel een (goedkopere) hybride warmtepomp te plaatsen.

Ook moet je in je achterhoofd houden dat de techniek achter cv-ketels flink vooruit is gegaan de afgelopen jaren. Een cv-ketel die je nu aanschaft is een stuk zuiniger in energie dan een aantal jaar geleden. Benieuwd wat goede opties zijn voor een nieuwe cv-ketel? De Intergas Xtreme 36 CW5 kwam afgelopen jaar als beste uit de test van de Consumentenbond. De hr-ketel heeft een hoog rendement en gebruikt minder energie, zonder in te leveren op comfort.