Voorne-Putten; dé marktplaats voor Mainports en Deltagebieden

5 december 2016 11:25

Voorne-Putten; dé marktplaats voor Mainports en Deltagebieden

Meer banen, meer opleidingsplaatsen en een gezond economisch rendement voor bedrijven door het ontwikkelen van producten en diensten die de haven en de delta veilig en weerbaar maken. Dat is het doel van Smart, Safe & Resilient Mainports (SS&R Mainports) met Voorne Putten als testlocatie en marktplaats.

SS&R Mainports maakt onderdeel uit van het ontwikkelings-programma ‘Investeren in Vernieuwing’ van de Metropool Regio Rotterdam Den Haag (MRDH). In de komende tien jaar wordt veel geïnvesteerd 
in infrastructuur en innovatieve projecten. 
Dit moet leiden tot een extra werkgelegenheid in Zuid-Holland van tussen de 25.000 en 50.000 banen.

Fieldlab


Het eiland Voorne-Putten vormt de fysieke locatie voor een zogenaamd fieldlab, waar producten en diensten ontwikkeld worden. Met de ligging dicht tegen het Rotterdamse havengebied, maar ook met een belangrijke woon- en recreatiefunctie, vormt dit eiland een voorbeeld voor deltagebieden in de rest van de wereld. Hier worden innovaties ontwikkeld om het havengebied en de omgeving slimmer, veiliger en klaar voor de toekomst te maken. Voorzitter Peter de Bruijn van Smart, Safe & Resilient Mainports: “Het fieldlab is een fysieke plek waar producten en diensten ontwikkeld en getoetst worden. Hier wordt gekeken wat de kansen en gevolgen zijn voor bewoners en bedrijven, maar ook wat de mogelijkheden zijn om (inter)nationaal op te schalen. Innovaties onder de vlag van SS&R Mainports zijn ontwikkeld en getest in de ‘echte’ wereld. SS&RM vormt daardoor een keurmerk waarmee deze producten en diensten beter internationaal verkocht kunnen worden en meer economisch rendement opleveren voor de regio.

Groot denken, praktisch starten


De eerste resultaten worden in december 2016 gepresenteerd. In de toekomst wordt SS&R Mainports een internationaal marktvenster en kenniscentrum, waar alles samenkomt op het gebied van technieken en methodes die van de havens en delta’s in de wereld Smart, Safe en Resilient Mainports maken. Uitgaande van het principe ‘groot denken, praktisch beginnen’ wordt gestart met een aantal initiatieven gericht op maatschappelijke problemen. FRIS e-Bike is zo’n initiatief, dat staat voor Find Recover Insure Service en het probleem van gestolen fietsen aanpakt. Het is een samenwerking tussen fietsenfabrikanten, verzekeraars, politie en de samenwerkende gemeenten op Voorne-Putten. Fietsen worden voorzien van een tag, waarmee de locatie elektronisch gevolgd kan worden. Een registratie- en ophaaldienst zorgt ervoor dat een gestolen fiets weer bij de eigenaar wordt afgeleverd. Hiervoor worden boa’s (buitengewoon opsporingsambtenaren) opgeleid op het eiland voor nationale inzet. Na de testfase wordt dit project landelijk uitgerold, wat binnen vijf jaar tot zo’n achthonderd tot duizend nieuwe banen moet leiden. Uiteraard kan dit concept vervolgens ook gebruikt worden voor andere industrieën waar diefstal een groot probleem is, zoals in de bouw en in de logistieke sector.

Proeftuin


Thema’s zijn niet alleen veiligheid, transport en logistiek, maar ook recreatie en ecologie. Zo kan restmateriaal van de aardappelindustrie, dat overblijft bij de productie van aardappelproducten, gebruikt worden voor het fabriceren van duurzaam plastic bakken voor ecologisch natuurherstel. De Bruijn: “Het eiland wordt ingezet als proeftuin voor dergelijke initiatieven en dat biedt ook kansen op het eiland zelf. Als bijvoorbeeld een lokale ondernemer met aquadrones blauwalg wil tegengaan, dan biedt Voorne-Putten hem een plek in het Oostvoornse Meer om dit idee te ontwikkelen en via de SS&R Mainports internationaal te vermarkten.”
“Voorne Putten ontwikkelt zich daarmee 
tot een aantrekkelijk gebied om in te investeren. Voor de komende jaren is de ambitie uitgesproken om 1,5 miljard euro 
aan investeringen te zoeken die kunnen landen op Voorne Putten. De unieke ligging ten opzichte van de Rotterdamse haven en de Randstad maakt van Voorne Putten een uitstekend investeringsgebied. Het is de groeibriljant van Nederland”.

World Delta Expo


Waar een spanningsveld is tussen wonen, werken, transport en recreatie is het steeds meer een trend om te laten zien wat er gebeurt. Kijk maar naar attracties als FutureLand op de Maasvlakte, maar ook Neeltje Jans waar het ontstaan en belang van de Deltawerken aan de wereld getoond wordt. De ‘marktplaats’ voor SS&R Mainports wordt een jaarlijkse World Delta Expo, waar internationale innovatieve partijen en investeerders samen komen. “Hier laten we 
de wereld zien hoe wij het in Nederland 
doen”. «

Smart, Safe & Resilient Mainports

www.ssrmainports.com

Tekst: Marjolein Hettinga / Fotografie: Jan Nass

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.