Gepubliceerd op 4 april 2018

De Achterhoek is klaar voor de toekomst

Als een van de meest innovatieve regio’s in Nederland op het gebied van Smart Industry, biedt de Achterhoek fantastische carrièrekansen voor mensen met een sterke affiniteit voor techniek. De regio heeft een lange en roemruchte maakindustrie-historie.

De Achterhoekse maakindustrie investeert op die typisch Achterhoekse manier: kansen zien, mouwen opstropen en aanpakken. Maar om uiteindelijk de ambities waar te maken, zijn getalenteerde arbeidskrachten nodig. Vooral ook om de positie van de Achterhoek als Smart Industry-regio van Nederland te verstevigen. Dat draagt dan weer bij aan het investeringsklimaat in de Achterhoek en daarmee samenhangend: de leefbaarheid.

InnovatieFestival 2018

Inwoners omarmen het aantrekkelijke woon- en werkklimaat in de Achterhoek. De bedrijven en onderwijsinstellingen zorgen voor werk en kennis bij potentiële werknemers. Om de gemeenschappelijke ambities zo goed mogelijk te faciliteren, vond van 13 tot en met 21 maart het InnovatieFestival 2018 plaats: een jaarlijks terugkerend, meerdaags event op diverse locaties in de Achterhoek. Bedrijven, onderwijsinstellingen, studenten, scholieren en carrièreswitchers treffen elkaar hier, verbonden door een gemeenschappelijke interesse: Smart Industry.

Terugblik

Om onderwijs, overheid en ondernemers op maat te bedienen en samen te brengen, bood het InnovatieFestival een gevarieerd programma. Zo troffen op 13 maart een kleine 300 docenten uit de Achterhoek en Liemers elkaar in station De Vijverberg in Doetinchem. Daar kwamen zij in aanraking met innovaties zoals onderwijsdidactiek, scholing bij Achterhoekse bedrijven en 3D-printing. Allemaal bedoeld om talenten klaar te stomen voor een uitdagende Smart Industry-toekomst.

Bètadag en Achterhoekse Nieuw Werkdag

Tijdens de Bètadag op 14 maart presenteerden kennisinstellingen uit heel Nederland hun bèta-opleidingsaanbod. Achterhoekse bedrijven schetsten aan de hand van hun productinnovaties een beeld van het carrièreperspectief voor studenten die kiezen voor een bèta-opleiding. Een match hoeft niet per se te ontstaan tussen een technicus in opleiding en een bedrijf. Ook carrièreswitchers die op zoek zijn naar nieuw, innovatief werk kunnen een belangrijke behoefte invullen binnen het Achterhoekse bedrijfsleven. Zij werden op 15 maart met elkaar in contact gebracht tijdens de Achterhoekse Nieuw Werkdag Inspiratiesessies in het ICER in Ulft.

Talentendag en Techniekdag

De Talentendag op 16 maart, ook in het ICER, bracht jonge talenten van het mbo, hbo en wo in contact met innovatieve bedrijven uit de regio. Zij werden uitgedaagd om ter plekke innovatievraagstukken op te lossen. Zo werd een basis gelegd voor toekomstige projecten, stages, afstudeeropdrachten en startersfuncties. De nóg jongere, aanstormende techneuten (t/m 14 jaar) konden zich op de Techniekdag (17 maart) uitleven bij Grijsen Park- & Straatdesign in Winterswijk.

Toekomstagenda 2030 en Innovatieprijs

Op 19 maart werd tijdens de Achterhoek 2020-avond in Amphion te Doetinchem de ToekomstKrant Achterhoek gepresenteerd, met input voor de toekomstagenda 2030. En als klap op de vuurpijl werd op 21 maart de Achterhoek Open Innovatieprijs uitgereikt op de Ondernemersavond. Uit de drie genomineerden werd Claymount Assemblies B.V. uit Dinxperlo als winnaar uitgeroepen. In nauwe samenwerking met Sigmascreening ontwikkelden zij ‘Pressure-controlled Compression’; een techniek voor het beter comprimeren van een borst tijdens het maken van een mammogram.
De organisatie kijkt terug op een zeer geslaagd en drukbezocht InnovatieFestival. Een week waarin de kracht van het collectief bestaande uit onderwijs, overheid en ondernemers duidelijk zichtbaar werd. Onmisbaar om de toekomst van de Achterhoek met vertrouwen tegemoet te zien.

Tekst en fotografie: Logisz B.V.

Onze partners