Gepubliceerd op 22 februari 2021

SUV kopen of leasen?

Steeds meer ondernemers rijden in een SUV. Dit is een robuuste auto die veel zitplaatsen en opbergruimte herbergt. Hierdoor is dit type auto niet alleen geschikt om zakelijk in te rijden, maar ook voor privégebruik. Zie je de voordelen van zakelijk rijden in een SUV in? Dan moet je voor jezelf bepalen of je de auto wilt kopen of leasen. In deze tekst helpen wij je een handje om een weloverwogen keuze te maken.

Kopen

Wil je zakelijk rijden? Dan kun je een SUV kopen. Als je voor kopen kiest, moet je het aankoopbedrag van de auto in één keer aftikken. Sommige ondernemers zien een zakelijke auto kopen hierdoor als een nadeel. Toch brengt het ook voordelen met zich mee. Zo is de auto eigendom van het bedrijf. Dit betekent dat bepaalde kosten aftrekbaar zijn. Dit is bijvoorbeeld het geval voor de btw die je over de aankoopprijs betaalt. Hierdoor kan het financieel aantrekkelijk zijn om een grote SUV te kopen.

Naast de btw zijn ook andere kosten die je maakt met een zakelijke auto aftrekbaar als je het voertuig koopt. Dit geldt bijvoorbeeld voor brandstofkosten, maar ook reparatiekosten. Zelfs de premie die je betaalt voor de verzekering(en) van de auto zijn aftrekbaar van de winst van jouw bedrijf.

Zakelijke lease

Een zakelijke auto kopen brengt voordelen met zich mee, maar sommige ondernemers vinden het juist nadelig. De aankoopprijs is hier vaak de oorzaak van. Dit bedrag moet je namelijk in één keer aftikken. Zie jij dit ook als een nadeel? Kijk dan of SUV leasen zakelijk iets voor jou is. Leasen kan namelijk bijzonder interessant zijn. Schrijf leasen daarom nooit op voorhand af.

Groot voordeel van zakelijke lease is dat je een vast bedrag per maand betaalt. En als je zakelijk least en meer dan 500 km per jaar privé rijdt, krijg je te maken met bijtelling. Hoeveel de bijtelling precies is, kan je eenvoudig online berekenen. Bij de maandelijkse kosten zijn verder ook onderhoud- en reparatiekosten meegenomen, evenals verzekeringen. Buiten de brandstof om krijg je dus niet te maken met extra kosten als je een SUV leaset. Kies je voor een elektrische variant? Dan maak je zelfs geen kosten voor de brandstof.

Een tweede voordeel van zakelijke lease is dat je in de nieuwste SUV’s van bekende merken kunt rijden. Doordat je per maand betaalt, is dit financieel behapbaar. Je hoeft namelijk niet direct met een grote zak geld over de brug te komen.

Wat is het beste voor jouw bedrijf?

Twijfel je of je een zakelijke auto moet kopen of leasen? Dan doe je er goed aan dit eens met jouw boekhouder te bespreken. Hij weet namelijk hoe jouw bedrijf er financieel voor staat en kan je adviseren wat de beste optie is. Bovendien is hij bekend met de regels op het gebied van leasen. Op basis van zijn advies kun je vervolgens bepalen of je kopen of leasen voor jou het meest interessant is.

Onze partners