In de frontlijn van de medisch-technische innovatie

6 februari 2017 11:21

In de frontlijn van de medisch-technische innovatie

GATT

De ontwikkeling van plan tot product in de zorg vereist kennis, creativiteit, organisatietalent en zakelijk vernuft. Een product moet namelijk bewezen werkzaam, veilig, beschikbaar en kosteneffectief zijn.

Rob Lips, Chief Business Officer GATT Technologies BV is met name gefocust op het zakelijke traject. GATT- oprichter Johan Bender is de technische en creatieve motor van het bedrijf. Hij bedenkt dingen die er in de zorg nog niet zijn. Praktische producten op basis van medisch-technische en farmaceutische vindingen. Het doel: chirurgische trajecten beter en veiliger maken voor patiënten.

Idee

Met die insteek ontwikkelde Bender het biologisch afbreekbare polymeer NHS-POx, effectief als hechtingsmiddel. De vondst was de basis voor de GATT-Patch, een spons gecoat met NHS-POx, die heftige bloedingen in organen snel kan stelpen en zo bloedverlies voorkomt. Hetzelfde polymeer is in combinatie met een speciale tape geschikt als inwendig hechtmiddel bij operaties. Deze vinding, GATT-Tape genaamd, is een substantiële verbetering in vergelijking met de al bestaande sprays, gels en andere hechtmiddelen om wondnaden in darm- en hersenweefsel af te dichten. Hiermee werken is in de praktijk allerminst eenvoudig. Bender vond dat het anders, simpeler en goedkoper moest kunnen. Met een tape die plakt op natte oppervlakken. Tests bewijzen inmiddels zijn gelijk: GATT-Tape werkt en is bovendien prijsvriendelijk.

Prototype

“Het klinkt allemaal eenvoudig, maar dat is het niet”, aldus Rob Lips. “Een innovatief medisch-technisch product bedenken, maken en naar de markt brengen duurt gemiddeld tien jaar. Het begint met een idee dat meerwaarde heeft voor zorgprofessionals en patiënten in termen van toepassing, veiligheid en kosten.” Volgende stap is het idee realiseren: een prototype maken dat voldoet aan alle eisen. Het is de fase van onderzoek en testen. “Die vergt tijd, diepgaande kennis van de materie en samenwerking met mensen uit de (onderzoeks)praktijk. In ons geval met de teams van professor Harry van Goor, chirurg in het Radboud UMC en van Jan van Hest, professor in de chemie aan de Radboud Universiteit en Technische Universiteit Eindhoven.”

Met hun medewerking kreeg het idee voldoende draagvlak om deuren te openen bij subsidieverstrekkers als EFRO, NIRM en PIP naast investeerders als PPMOost en Bender Analytical Holding. Zo kreeg GATT Technologies BV de financiële armslag om - met het Radboud - de patch te ontwikkelen. Momenteel zijn hierbij 10 mensen betrokken. Inmiddels ligt er een bewezen werkzaam prototype van GATT-Patch en is het tijd voor een nieuwe stap; klinische studies om zo te komen tot een veilig en praktisch inzetbaar eindproduct voor patiënten.

Productie-eenheid


Lips: “Deze fase duurt drie tot vier jaar. Gedurende het traject is het belangrijk een producent te vinden die onze GATT-patch gaat maken en verkopen. We blijven zelf de polymeer fabriceren die de basis vormt van de patch, de tape, en toekomstige producten op basis van NHS-POx. Daarvoor hebben we een eigen hoogwaardige productie-eenheid nodig. Voor de hand ligt dat we die huisvesten in de omgeving van de universiteit, omdat hier ons kennisreservoir van wetenschappelijk geschoolde medewerkers is en tevens laboratoriumfaciliteiten voorhanden zijn.

We verkennen daartoe momenteel de mogelijkheden, onder andere bij het 
Novio Tech Campus.”

Uitgangspunt bij productie en verkoop zijn de Europese richtlijnen. “Vanuit die basis gaan we toewerken naar de regels van de FDA (Food & Drug Administration) in de VS. Wereldwijde verkoop is noodzaak in deze business, wil je innovatie betaalbaar maken want de kosten van ontwikkeling, productie en verkoop zijn torenhoog.”

Dat geldt ook voor de ambities en verwachtingen. Lips: “Wat betreft de transitie van natuurlijke naar synthetische oplossingen, waardoor beschikbaarheid in principe oneindig wordt, bevindt GATT Technologies BV zich in de frontlijn.” «

GATT Technologies BV

www.gatt-tech.com 


terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.