Zonnedak Award voor Klingele Golfkarton

30 juni 2022 08:42

Zonnedak Award voor Klingele Golfkarton

“Er wordt zo veel mogelijk met volledig gerecycled papier gewerkt”

Klingele Paper & Packaging Group, gevestigd op het industrieterrein Westkanaaldijk in Nijmegen, ontving dit voorjaar de eerste Zonnedak Award van de gemeente Nijmegen. Klingele Golfkarton legde de afgelopen twee jaar ruim 3.200 zonnepanelen op het dak van de bedrijfshal aan de Binderskampweg. Het doel van de Award is om meer bedrijven te stimuleren om zonnepanelen op het dak te leggen. Op bedrijfsdaken in Nijmegen is ruimte voor wel 600.000 panelen. De plaatsing ervan helpt Nijmegen om klimaatneutraal te worden.

Het leggen van de panelen ging niet van een leien dakje, om in de juiste beeldspraak te blijven. Algemeen directeur Pascal Burhenne vertelt: “Uit berekeningen van bouwtechnisch bedrijf Croes bleek dat de draagkracht van ons dak onvoldoende was om alle zonnepanelen te kunnen dragen. Ook het afschot van het dak kon beter. We hebben dus extra steunpilaren en andere dak versterking moeten laten aanbrengen.” Al met al kwam Klingele voor extra kosten te staan, waardoor de terugverdientijd geen 6,5 maar 13 jaar werd. “Veel bedrijven haken op zo’n moment af”, weet Pascal Burhenne. “Maar vervanging van het dak was in afzienbare tijd toch al nodig, dus we hebben besloten om het te doen. Nu de energieprijzen steeds maar stijgen hebben we er extra plezier van. Bovendien past het in ons DNA: Klingele heeft zich in de afgelopen 100 jaar dat het bedrijf bestaat, steeds hard gemaakt voor duurzaamheid.”

Bedrijfsimago

De bedrijfsauto’s van Klingele zijn inmiddels elektrisch en ze worden opgeladen met stroom van de eigen zonnepanelen. Een nieuwe zuiveringsinstallatie zorgt ervoor dat het afvalwater van het bedrijf extra gezuiverd wordt van inktresten. Verder zijn de plastic bekertjes in de bedrijfskantine vervangen door composteerbare bekers. Het bedrijf onderzoekt nog of de verwarming op gas op termijn vervangen kan worden door elektrische verwarming. En er zijn nieuwe isolatiemaatregelen in de maak. “Wij zijn enthousiast over verduurzaming. Bovendien is het goed voor ons bedrijfsimago en voor het imago van de bedrijven die ons verpakkingsmateriaal afnemen. Want daarmee zijn ze duurzaam bezig. Ik nodig bedrijven die meer willen weten over het leggen van zonnepanelen en uiteraard over onze verpakkingsoplossingen, dan ook uit om eens langs te komen”, nodigt Pascal Burhenne uit. Want uiteraard is duurzaamheid ook terug te zien in de producten van golfkarton, die Klingele maakt. Er wordt zo veel mogelijk met volledig gerecycled papier gewerkt. Klanten wordt geadviseerd om geen (vers) kraftliner papier te gebruiken als het ook met volledig gerecycled testliner papier kan.

Innovatielab

Naast duurzaamheid is innovatie een kernbegrip in de bedrijfsvoering van Klingele. Zo ontwikkelde het eigen innovatielab, het product testliner Super Cobb, ofwel karton dat vochtwerend is. Het kan bijvoorbeeld heel goed vochtige potjes met planten houden, die op transport naar Italië gaan. Daar kunnen ze zonder problemen verladen worden. Het innovatielab denkt ook mee over de constructie van golfkartonnen dozen. Zo scheelt het de klant tijd – en dus geld – als de verpakking van hun product met zo min mogelijk handelingen in elkaar gezet kan worden.

Drankverpakking

Het innovatielab van Klingele staat voortdurend voor interessante uitdagingen. Pascal Burhenne vertelt over een vraag vanuit de drankhandel: “De consument bestelt online bij de groothandel acht verschillende biertjes, elk in een anders gevormd flesje. Wij dachten met onze klant mee en ontwikkelden drankverpakking met een flexibel interieur. Ook de halve liter en het flesje met 33 cl. kunnen dankzij onze innovatie in dezelfde doos verpakt en vervoerd worden.” De innovatiekracht van Klingele maakt het mogelijk om heel praktisch met de klant mee te denken.

Corona

In 2019 verhuisde Klingele van Elst naar het veel grotere bedrijfspand in Nijmegen. Vol optimisme keek de bedrijfsleiding toen vooruit. Van corona had nog niemand gehoord. “Misschien raar om te zeggen, maar corona heeft ons verder gebracht”, vertelt Pascal Burhenne over de afgelopen periode, “Zo hebben we geleerd om met home-office om te gaan. Onze accountmanagers springen niet meer standaard in de auto om naar de klant te gaan, maar regelen ook zaken via Zoom of Teams. Dat is soms fijn voor het personeel, ze kunnen vanuit huis werken als de thuissituatie daarom vraagt.” Maar corona zorgde ook voor een enorme groei van de e-commerce. Alle online bestelde producten moesten natuurlijk passend verpakt worden voor verzending. Pascal Burhenne durft dan ook wel te stellen dat het bedrijf geen schade heeft ondervonden in de coronatijd. In tegendeel zelfs.

Continuïteit

Klingele Nederland is een dochterbedrijf van het in Duitsland gevestigde Klingele Paper & Packaging Group. De vestiging in Nijmegen bedient hoofdzakelijk de Nederlandse markt. Pascal Burhenne: “We halen ook grote klanten binnen waarvoor we de productie uitbesteden aan de Klingele vestiging in Werne bij Dortmund. De productie van golfkartonnen AGF-trays leggen we neer bij de vestiging Delmenhorst nabij Bremen. Andersom krijgen we hier hulp van twee Duitse machinevoerders. Zo versterken we elkaar. De klant kan ervan op aan dat de continuïteit van onze leveringen van hun verpakkingsmateriaal gewaarborgd is.” 

Klingele Paper & Packaging Group
Binderskampweg 27
6545 CA Nijmegen
Telefoon 088 – 144 9000
E-mail nijmegen@klingele.com
www.klingele.com

Teksr: Paul de Jager // Fotografie: Huub Luijten

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.