Zoek je financiering voor je bedrijf?

26 januari 2023 14:07

Zoek je financiering voor je bedrijf?

Bedrijfsfinanciering is een belangrijk onderdeel van het runnen van een succesvol bedrijf. Of het nu gaat om het opstarten van een nieuw bedrijf of het uitbreiden van een bestaand bedrijf, soms heb je extra geld nodig om je doelen te bereiken. Gelukkig zijn er veel verschillende manieren om financiering te krijgen voor je bedrijf.

Een van de meest populaire manieren om financiering te krijgen is door een lening aan te vragen bij een bank of andere financiële instelling. Dit kan een zakelijke lening zijn, waarmee je geld kunt lenen voor specifieke zakelijke doelen zoals het kopen van inventaris of het huren van een kantoorruimte. Er zijn ook persoonlijke leningen beschikbaar voor ondernemers, die kunnen worden gebruikt voor een breed scala aan doeleinden, van het financieren van een start-up tot het uitbreiden van een bestaand bedrijf.

Een andere optie is het aantrekken van investeerders. Dit kan gedaan worden door middel van crowdfunding, waar investeerders geld in je bedrijf steken in ruil voor een deel van de eigendom of een deel van de winst. Of via Angel investing, waar rijke particulieren geld geven aan jonge bedrijven in ruil voor een aandeel in het bedrijf. Op de website van European Business Angel Network (EBAN) kun je hier veel informatie over vinden: EBAN

Er zijn ook veel overheidsprogramma's beschikbaar om ondernemers te helpen bij het verkrijgen van financiering. Dit kan bijvoorbeeld gaan om subsidies voor het opstarten van een nieuw bedrijf of leningen met een lage rente voor specifieke doelen zoals groene energie of innovatie. Voor Mkb’ers heeft de Rijksoverheid het MKB-actieplan bedacht. Het plan is niet alleen voor beginnende bedrijven of startups maar voor alle MKB-bedrijven. Je kunt er hier meer over lezen: MKB-actieplan

Je kunt ook overwegen om je aan te sluiten bij een business incubator of accelerator. Deze programma's bieden vaak kantoorruimte, mentoring en financiering aan jonge bedrijven in ruil voor een deel van de eigendom.

Zoals je ziet, er zijn veel manieren om financiering te krijgen voor je bedrijf, van leningen tot subsidies en van investeerders tot business accelerators. Het belangrijkste is dat je jouw opties afweegt en de financiering kiest die het beste bij je bedrijf past. Het is ook belangrijk om te onthouden dat geld lenen of investeerders aantrekken vaak verantwoordelijkheid met zich meebrengt, zoals het betalen van rente of het delen van eigendom. Zorg ervoor dat je de voorwaarden van elke financieringsoptie begrijpt voordat je er een kiest.

Het is ook belangrijk om een goed business plan te hebben als je op zoek bent naar financiering. Een solide business plan laat zien dat je een goed begrip hebt van de markt, je concurrenten en hoe je jouw bedrijf gaat runnen. Het geeft ook aan dat je serieus bent over je bedrijf en dat je weet hoe je jouw doelen gaat bereiken.

Een ander belangrijk aspect van bedrijfsfinanciering is de credit scoring. Dit is een systeem dat banken en andere financiële instellingen gebruiken om te bepalen hoe waarschijnlijk het is dat je jouw lening of hypotheek terugbetaalt. Het is belangrijk om een goede credit score te hebben als je op zoek bent naar financiering, omdat dit de kans vergroot dat je een lening of hypotheek krijgt en tegen een lagere rente. Er zijn verschillende methoden die creditbureaus kunnen gebruiken om een credit score te berekenen, maar de meest voorkomende is de FICO-score, die wordt berekend door Fair Isaac Corporation. De FICO-score varieert van 300 tot 850, waarbij een hogere score aangeeft dat iemand een lager risico vormt voor kredietverstrekkers.

Bedrijfsfinanciering kan ook gedaan worden door middel van factoring, waarbij een bedrijf een deel van zijn toekomstige inkomsten verkoopt aan een financieringsmaatschappij in ruil voor onmiddellijke betaling. Dit is handig voor bedrijven die moeite hebben met het verkrijgen van traditionele financiering en die een constante cashflow nodig hebben.

Tot slot, bedrijfsfinanciering kan ook gedaan worden door middel van een kredietlijn. Een kredietlijn is een soort van krediet waarbij de kredietgever een limiet vaststelt waarvan een persoon of bedrijf gebruik kan maken wanneer ze dat willen. De persoon of het bedrijf betaalt alleen rente over het bedrag dat ze uit de lijn hebben geleend. Dit in tegenstelling tot een persoonlijke lening waar het volledige bedrag in één keer wordt uitgeleend en de lener moet terugbetalen met rente over het gehele bedrag. De kredietlijn wordt vaak gebruikt voor korte termijn financiering of voor het aanvullen van werkkapitaal. Het is ook een flexibele optie omdat de lener alleen rente betaalt over het bedrag dat ze daadwerkelijk gebruiken en de lijn kan opnieuw gebruikt worden nadat het is terugbetaald.

De KvK heeft een handig document beschikbaar gemaakt met uitleg van veelgebruikte kengetallen en begrippen die je kunt tegenkomen als je op zoek bent naar een vorm van financiering. Naast deze informatie bevat het nog veel meer handige informatie. Als je dit document gelezen hebt ga je nog beter voorbereid op zoek naar financiering voor jouw bedrijf!
Bedrijfsfinanciering

Is het uiteindelijk gelukt met de financiering? Gefeliciteerd! Denk dan ook eens na over je administratie. 123Onlineboekhouding kan je veel zorgen en stress uit handen nemen als je ons je boekhouding laat verzorgen.

Waarom je administratie bij ons uitbesteden? Dat leggen we hier graag aan je uit: Administratie uitbesteden.

Persoonlijk contact vinden we erg belangrijk dus aarzel vooral niet om contact met ons op te nemen als je vragen hebt. We helpen je met al je vragen.

123Onlineboekhouding
Lansinkesweg 4
7553 AE Hengelo
Tel. (085)-500 02 39       
E-mail info@123onlineboekhouding.nl
www.123onlineboekhouding.nl

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.