Zo ga je om met een medewerker die letselschade oploopt
3 januari 2023 10:14
Een ongeluk zit in een klein hoekje, ook op de werkvloer. Als werkgever ben je verantwoordelijk voor de veiligheid van werknemers. Er zijn verschillende regels en normen, waaraan organisaties zich op dit vlak aan dienen te houden. De exacte regels verschillen per sector en zijn afhankelijk van de dienstverlening aan de klant. Bij een financieel dienstverlener speelt de ergonomie van bureaustoelen en bureaus een belangrijkere rol, dan bij een partij gespecialiseerd in de productie van fysieke producten. Mocht een medewerker onverhoopt letselschade oplopen, dan heeft deze mogelijk recht op een vergoeding. Hoe ga je als ondernemer om met zo’n situatie? Een goede eerste stap die je kunt zetten; verwijs een medewerker door naar een derde partij, zoals RN Letselschade. Dergelijke partijen ondersteunen de medewerker bij de verdere afwikkeling van de letselschade.
Inschatting maken van vergoeding letselschade
Letselschade laat zich over het algemeen lastig kwantificeren, wanneer je hier geen ervaring mee hebt. Heeft een medewerker recht op een vergoeding van een paar honderd euro, of loopt deze vergoeding al snel op tot een bedrag ver boven de 1.000 euro? Het berekenen van letselschade kunt u, evenals jouw medewerker, het beste overlaten aan een gespecialiseerde partij. Zij hebben mogelijk ervaring met vergelijkbare zaken, wat het makkelijker maakt een inschatting te maken van de hoogte van de geboden schadevergoeding. Kwestie voor de verzekeraar Vaak wordt de verdere afhandeling van deze schadevergoeding geregeld via je verzekeraar. Logischerwijs is het hierbij van belang, dat je jezelf aan de geldende wet- en regelgeving hebt gehouden op het gebied van het bieden van een veilige werkomgeving voor werknemers. Mocht dat laatste niet het geval zijn, dan zou de verzekeraar jou als verantwoordelijke aan kunnen wijzen voor de letselschade. De schadevergoeding wordt in dit geval niet vergoed; je betaalt deze zelf als ondernemer.
Zorg voor een veilige werkomgeving
Bij het bieden van een veilige werkomgeving zijn er vaak een aantal factoren om rekening mee te houden. Denk aan het correct laten gebruiken van machines door medewerkers die hier de juiste opleiding voor hebben gevolgd. Dat geldt niet alleen voor productiemachines, maar bijvoorbeeld ook voor heftrucks die in een magazijn of op een bouwplaats rijden. Zorg daarnaast voor heldere afspraken over de wijze waarop wordt omgegaan met de werkplaats. Laat medewerkers de werkplaats na hun werkzaamheden opruimen, om te voorkomen dat collega’s struikelen of zich op andere wijze kunnen bezeren door rondslingerend gereedschap of materiaal.
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.