Zijn jouw managers toekomstbestendig? 5 tips van een assessmentbureau

7 mei 2025 10:18

Zijn jouw managers toekomstbestendig? 5 tips van een assessmentbureau

Een goede manager geeft richting, zet mensen in hun kracht en ziet erop toe dat doelen worden gehaald. Maar het werklandschap verandert en daarmee ook de eisen aan leiderschap. Denk aan hybride werken, digitalisering en meer nadruk op samenwerking en zelfsturing. Zijn jouw managers toekomstbestendig? Een managementassessment helpt om dat scherp te krijgen. Niet op onderbuikgevoel, maar op basis van een objectieve analyse van capaciteiten, drijfveren en leiderschapsstijl. In dit artikel legt assessmentbureau Talentem uit wat je aan een managementassessment hebt én waar je op moet letten als je ermee aan de slag gaat.

1. Er zijn nieuwe competenties nodig

Iemand die zijn huidige rol goed vervult, is niet per se geschikt voor een grotere of andere managementfunctie. Succesvolle doorgroei vraagt om andere competenties. Denk aan digitale vaardigheden en het vermogen om op afstand te leiden. Zo kan het zijn dat een succesvolle manager vandaag niet zomaar de leiding over een internationaal, virtueel team kan nemen. Een assessment laat zien of iemand de juiste capaciteiten heeft, ook als dat in het dagelijks werk nog niet altijd zichtbaar is.

2. Richt je op potentieel en motivatie

Managers van de toekomst moeten kunnen omgaan met veranderingen, flexibel zijn en zich kunnen aanpassen aan nieuwe technologieën of werkstructuren. Denk aan agile werken, het managen van digitale transformaties of het aansteken van enthousiasme in een hybride team. Een goed managementassessment kijkt daarom naar leervermogen, motivatie en groeipotentieel.

3. Maak het concreet: wat heeft iemand nodig?

Leiderschap vraagt om actueel blijven en voortdurend bijleren. Belangrijk is dat je weet waar de ontwikkelingsbehoefte van de betreffende manager zit. Zorg dat het assessmentrapport niet verdwijnt in de la, maar de basis vormt voor een concreet ontwikkelplan. Dit plan moet gericht zijn op het versterken van de juiste vaardigheden, bijvoorbeeld voor het leiden van digitale transities of het aansteken van het verantwoordelijkheidsgevoel bij medewerkers die meer autonomie krijgen.

4. Matcht de manager (nog) met de organisatie?

Het managementassessment biedt waardevolle inzichten in de drijfveren en doelen van de (kandidaat) manager. Maar het is net zo belangrijk om helder te krijgen wat de organisatie nodig heeft: hybride werken, cross-functionele samenwerking en zelfsturing spelen bijvoorbeeld steeds vaker een rol. Vergelijk deze inzichten met elkaar en stel jezelf de vraag: is er (nog) een sterke match tussen de manager en de organisatie, is er ruimte voor aanpassing om beide beter op elkaar af te stemmen of is het tijd om eerlijk te kijken of een andere richting beter past?

5. Houd de insteek positief

Met de ‘andere richting’ hierboven bedoelen we natuurlijk het afwijzen van de kandidaat of het herpositioneren van de betreffende manager. Dit kán een uitkomst van het assessment zijn, maar houd het uitgangspunt altijd positief. Het doel is om er samen beter van te worden. Lees daarom zeker nog even het slotakkoord.

Maak je managementteam toekomstbestendig

De managers van morgen hebben het vermogen om met verandering om te gaan en teams effectief aan te sturen in een digitale, hybride werkplek. Zet de uitkomsten uit het assessment om in een ontwikkelplan met concrete actiepunten. Zo zorg je ervoor dat je managementteam de vaardigheden bezit of ontwikkelt om toekomstbestendig te zijn.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.