Ziekteverzuim verlagen met behulp van VCA
5 oktober 2023 16:40
De herfst komt er weer aan. Een seizoen dat al niet bij veel mensen favoriet is, en al helemaal niet bij ondernemers. Met het koudere en nattere weer is de kans immers groter dat zijzelf of medewerkers door griep en andere virussen een tijdje uit de running zijn, waardoor ze zelf geen inkomsten hebben of de werkdruk bij de andere medewerkers alleen nog maar oploopt. En dat in een tijd waarin het medewerkerstekort overal toch al zorgt voor extra druk. Gelukkig zijn er andere oorzaken van verzuim waarop je als ondernemer wél invloed kunt uitoefenen. Bijvoorbeeld het terugdringen van het aantal arbeidsongevallen. Hieronder lees je meer over de rol die VCA hierbij kan spelen.
Arbeidsongevallen: geen onderdeel van de statistieken worden
Jaarlijks vinden er meer dan 200 duizend arbeidsongevallen in ons land plaats. In de helft daarvan leidt dit tot verzuim, vaak minimaal vier dagen. Veilig werken zou daarom in iedere onderneming bovenaan de prioriteitenlijst moeten staan. Niet alleen omdat het om je eigen veiligheid gaat, maar ook die van de andere mensen op de werkvloer. Daarnaast moet steeds meer rekening worden gehouden met de invloed van iemands werkzaamheden op het milieu en klimaat. Wil je als ondernemer meer bewustzijn kweken? Dan is een Basis VCA of VOL-VCA cursus echt een must. Met een certificaat conform de VCA (Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers) toont iemand aan dat hij of zij veiligheidsrisico’s kan herkennen en verkleinen en werkt met oog voor het milieu.
Welke VCA cursus is het meest geschikt?
Er zijn meerdere VCA-cursussen waaruit je kunt kiezen. De meestgekozen varianten zijn VCA Basisveiligheid (ook wel B-VCA of Basis VCA genoemd) en Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden (VCA-VOL). Welke cursus het meest geschikt is, hangt af van iemands functie binnen de onderneming. Basis VCA is hierbij het meest geschikt voor uitvoerende medewerkers. VCA-VOL is bedoeld voor zzp’ers en mensen die binnen een onderneming anderen aansturen. Een VCA-diploma krijg je na het volgen van een VCA-cursus en het afleggen van het VCA-examen. Een VCA-certificaat is tien jaar geldig.
In welke branches kan VCA van pas komen?
VCA vindt zijn oorsprong in de petrochemische industrie. In de loop der jaren is de cursus gegroeid tot een instrument dat ook in andere branches wordt gebruikt. Denk aan de bouw, elektrotechniek, hoveniersbranche en schoonmaaksector. Eigenlijk is VCA van toegevoegde waarde in alle branches waarin sprake is van een risicovolle werkomgeving. Of het nu gaat om werken op hoogte, met machines of met gevaarlijke stoffen. Om te voldoen aan de Arbowet stellen opdrachtgevers steeds vaker VCA verplicht aan bedrijven. Hoewel het niet wettelijk verplicht is, kan het wel meer opdrachten opleveren. Een echte win-win dus!
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.