Werkzaamheden en vaardigheden van een bedrijfsconsultant

23 mei 2022 16:35

Werkzaamheden en vaardigheden van een bedrijfsconsultant

Iedereen heeft wel eens van een bedrijfsconsultant gehoord. Maar wat doet zo iemand precies? In dit artikel geven we een antwoord op deze vraag. Als bedrijfsconsultant, ook wel business consultant of bedrijfsadviseur genoemd, geef je professioneel advies aan bedrijven. Je werkt nauw samen met het management en bedenkt oplossingen voor uiteenlopende problemen. Elk bedrijf heeft andere uitdagingen, bijvoorbeeld bedrijfskundige, organisatorische of salesgerichte vraagstukken.

Bedrijven vertrouwen erop dat je de nodige kennis in huis hebt om hen te kunnen adviseren en om bedrijfsprocessen te verbeteren. Je houdt je veel bezig met veranderingen binnen organisaties, bijvoorbeeld veranderingen binnen het personeelsbeleid, een reorganisatie, de toekomstvisie van een bedrijf of het krimpen of groeien van de organisatie.  

Werkzaamheden van een bedrijfsconsultant

Als business consultant adviseer je bedrijven en organisaties over het verbeteren van complexe processen. Dit kan op verschillende gebieden: marketing, IT, veiligheid, techniek of financiën. Je hebt dus een uitdagende en afwisselende functie. We zetten de belangrijkste taken voor je op een rijtje:

  • Samenwerken met het management van bedrijven
  • Analyseren van problemen en bedenken van oplossingen
  • Oplossingen uitwerken en presenteren
  • Rapporteren aan het managementteam
  • Ontwikkelpunten identificeren
  • Bewaken van de communicatie tussen verschillende afdelingen
  • Aansturen en implementeren van projecten
  • Bedrijfsdoelen optimaliseren
  • Adviseren over marketingstrategie, financiën en personeelsmanagement

Vaardigheden van een bedrijfsconsultant

Om deze werkzaamheden goed te kunnen uitvoeren is het belangrijk dat je beschikt over goede communicatieve vaardigheden. Je werkt immers dagelijks met mensen. Ook leergierigheid is van belang omdat je op de hoogte moet blijven van de nieuwste ontwikkelingen in verschillende vakgebieden. Tot slot moet je ook analytisch zijn ingesteld om de verschillende situaties, problemen en vraagstukken vanuit verschillende invalshoeken te kunnen bekijken. Vraagstukken kritisch bekijken en niet alles als vanzelfsprekend aannemen zodat je de problemen nóg beter kunt oplossen. Waar anderen problemen en beperkingen zien, zie jij kansen en uitdagingen.

In-house consultant of externe consultant

De meeste bedrijfsconsultants werken voor een consultancybureau. Zij worden door externe bedrijven ingehuurd. Maar er zijn ook grote bedrijven die zelf consultants in dienst hebben. Ook is het mogelijk om als partner te gaan werken bij een bekend adviesbureau. Je bent dan volledig zelfstandig ondernemer, maar je profiteert wel van de voordelen van een samenwerking met andere partners: coaching, kennisdeling, naamsbekendheid en professionele collega’s.  

Je weet nu wat een bedrijfsconsultant doet, wat de werkzaamheden zijn en over welke vaardigheden je moet beschikken. Zie jij jezelf in de functie van bedrijfsconsultant? Misschien ga jij bedrijven wel  helpen om succesvol te ondernemen op het gebied van strategie, financiering en bedrijfsovername.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.