Wat te doen bij ziekte in het buitenland?

16 juni 2023 09:39

Wat te doen bij ziekte in het buitenland?

Als een medewerker ziek wordt, gebruiken veel organisaties een stappenplan voor de ziekmelding, verzuimbegeleiding en de re-integratie. Maar wat moet je doen als één van jouw medewerkers tijdens een skivakantie een ongeluk krijgt en naar het ziekenhuis moet? Of als een medewerker al een paar maanden ziek is, maar toch op vakantie wil? Verzuimspecialist Sazas kan zich voorstellen dat je als werkgever dan niet direct weet welke regels er gelden. Het is daarom goed om een verzuimprotocol op te stellen, waarin je een onderdeel ziekmeldingen in het buitenland opneemt.

In dit artikel leggen wij uit hoe je kan omgaan met zieke medewerkers in het buitenland

Drie situaties bij zieke medewerkers in het buitenland

Er zijn drie situaties waarmee je als werkgever te maken kan krijgen als het gaat om zieke medewerkers in het buitenland:

  1. Een medewerker wordt ziek tijdens vakantie;
  2. Een medewerker is ziek en gaat op vakantie;
  3. Een zieke medewerker gaat voor langere tijd naar het buitenland.

1. Ziek tijdens vakantie

Het overkomt helaas veel mensen: ziek worden tijdens een vakantie in het buitenland. In de meeste gevallen levert dit gelukkig geen ziekteverzuim op. Maar wordt een medewerker ernstig ziek, of heeft hij of zij een zwaar ongeluk gehad? Dan kan verzuim zeker het gevolg zijn. Daarom is het belangrijk dat je vooraf afspraken maakt met jouw medewerkers. Dit doe je in het wettelijk verplichte verzuimprotocol.

2. Ziek, en dan op vakantie

Iedereen heeft recht op vakantie. Dit geldt ook voor medewerkers die al langere tijd niet kunnen werken vanwege ziekte. Op vakantie ervaren mensen extra rust, zijn zij meestal vaker buiten en zijn zij tijdelijk verlost van veel verplichtingen. Dit verlaagt hun stressniveau en vermindert de kans om ziek te worden of ziek te blijven. Daarnaast bouwt een medewerker vakantiedagen op als hij of zij langdurig ziek is. Deze vakantiedagen kunnen zij net als gezonde medewerkers gewoon opnemen. Tijdens het vakantieverlof heeft de medewerker geen verplichtingen rond zijn of haar re-integratie. Afspraken bij de arbodienst en bedrijfsarts mogen tot na de vakantie worden verzet. Als je twijfelt of jouw medewerker op vakantie kan, kan de bedrijfsarts advies geven.

Tijdens het opnemen van vakantiedagen heeft een medewerker recht op 100% van het loon. Wordt het loon teruggezet naar bijvoorbeeld 70%, omdat de medewerker in het tweede ziekte jaar zit? Dan moet de medewerker bij het opnemen van vakantiedagen 100% loon uitbetaald krijgen.

3. Ziek, en langdurig naar het buitenland

Soms kiezen zieke medewerkers ervoor om tijdens hun ziekte langdurig naar het buitenland te gaan. Zij willen bijvoorbeeld in het buitenland een behandeling krijgen. Dit komt vaak voor bij medewerkers die zich willen laten behandelen in hun land van herkomst, bijvoorbeeld omdat zij het daar aanwezige medische personeel goed kunnen verstaan. In de Nederlandse wet is opgenomen dat iedereen de vrijheid heeft om een eigen arts te kiezen. Deze medewerkers hebben hier dus recht op.

Je kan met jouw medewerker afspreken om elke zes weken een verklaring van de behandeld arts te sturen. Ons advies is om voordat deze medewerker vertrekt eerst een afspraak bij de bedrijfsarts te maken. Er kan dan worden besproken wat de re-integratiemogelijkheden voor deze medewerker zijn. Zijn er re-integratiemogelijkheden in Nederland, dan is het niet de bedoeling dat deze medewerker naar het buitenland vertrekt voor de behandeling.

Blijf goed in contact met zieke medewerkers

Is een medewerker ziek in het buitenland, dan is het erg belangrijk om goed contact met hem of haar te onderhouden. Je kunt bijvoorbeeld af en toe bellen en informeren hoe het gaat. 

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.