Wat kunnen we leren van elkaar?

15 december 2023 14:23

Wat kunnen we leren van elkaar?

Afgelopen weekend volgde ik een module in de cursus ‘lichaamsgerichte coaching’. Een leven lang leren en ontwikkelen kan op heel veel manieren, dat blijkt maar weer. Het gaat niet altijd over je hoofd – met een opfriscursus of opleiding - maar het kan ook over inspiratie gaan, over creativiteit of over je lichaam. Ik heb geleerd dat juist ons lichaam een kennisbron is, ook over jezelf. Wanneer ik hier even bij stilsta, en bij mijn gevoel, dan helpt het mij om weer vooruit te komen. En boven alles: je lichaam liegt nooit.

Als communitymanager valt het me op dat in deze regio veel vanuit idealisme gewerkt wordt; welke organisatie heeft tegenwoordig niet een slogan over verbinding, impact maken op de wereld of purpose? En dat is geweldig, die kant moeten we ook op. Alleen gebeurt dit vaak nog vanuit een eigen perspectief, of zelfs vanuit isolatie. Het zou mooi zijn om daar meer samen in op te trekken, hierbij talenten te betrekken en vanuit de community de impact te maken die we gezamenlijk zoeken. Een mooi voorbeeld daarvan zijn de learning communities van de Hogeschool Arnhem Nijmegen, waarbij eerstejaars studenten op bedrijfsbezoek gaan in de regio en van daar uit terugkerende projecten uitvoeren samen met de bedrijven. Een gezonde en duurzame gemeenschap: dé plek om te leren. Een plek waar mensen elkaar opzoeken, over generaties heen, bruggen bouwen, en elkaar helpen om te groeien. Daar word ik nou blij van.

En wat doe jij? Wat doe je in jouw bedrijf, of in jouw regio om te blijven leren en om in ontwikkeling te blijven. Dat kan in verschillende vormen zijn. Faciliteer en stimuleer je de persoonlijke ontwikkeling van je medewerkers? Probeer je zelf anderen te inspireren, en in beweging te brengen? Doe je aan mindfulness, ga je naar een coach, of naar netwerkevents? Ik wil je uitdagen om eens andere vormen te proberen, buiten de gebaande paden te kijken en dat ook nog eens samen met anderen te doen.

Om samen te blijven leren, is het vooral belangrijk om de juiste mensen met elkaar te verbinden. En daar hebben we iedereen voor nodig: bedrijven, studenten, impactondernemers, kennisinstellingen en overheden. In regio Nijmegen – waar ik werk - wordt al veel georganiseerd: van een Meeting-of-the-HR-minds, in samenwerking met het Lifeport Welcome Center, of het Radboud Academy aanbod waar ook maatwerk op behoefte ingezet wordt. En we zijn met Kracht Recruitment aan het verkennen of we een gezamenlijk vacatureplatform op kunnen zetten - ook met wat al aanwezig is -, specifiek voor vacatures en kansen in Health & High Tech. Door meer te bundelen, elkaar op te zoeken, met een open en leergierige instelling, creëren we samen een rijke voedingsbodem, met alle mogelijkheden voor groei. Ik nodig je uit om daar gebruik van te maken door vooral eerst zelf de stap te zetten, dan ontmoet ik je daar! «

Yvette Akkermans
Communitymanager Noviotech Campus en Health & High Tech Nijmegen.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.