Wat is een zonnepanelen accu en hoe werkt dit met zonnepanelen?

24 februari 2023 08:49

Wat is een zonnepanelen accu en hoe werkt dit met zonnepanelen?

Een groot deel van de ondernemers in Nederland wil graag verduurzamen, blijkt uit onderzoek van de Hogeschool Utrecht. Daaruit is ook voortgekomen dat zij vaak niet de financiële middelen hebben om daadwerkelijk groene stappen te maken.

Gelukkig is er wel een aantal tips dat je kunt toepassen om op een redelijk voordelige manier duurzame investeringen te maken. Door bijvoorbeeld te investeren in zonnepanelen bedrijven en een zonnepanelen accu heb je je geld zo terugverdiend én ben je goed bezig voor een groene wereld. In dit artikel lees je er meer over.

Zonnepanelen aanschaffen om groener te werken

Met zonnepanelen op het dak van je bedrijf wek je je eigen groene stroom uit de zon op. Het grote voordeel hiervan is dat je directe toegang hebt tot je eigen duurzame vorm van energie. Dat zorgt ervoor dat je niet meer afhankelijk bent van de energiemarkt en wat daar allemaal gebeurt. Gaan de tarieven ineens flink omhoog, zoals afgelopen jaar het geval was? Dan merk je daar vrij weinig van wanneer je je eigen zonne-energie opwekt. Natuurlijk is het ook prettig om hiermee je steentje bij te dragen aan een betere wereld. Bij de productie van groene energie komt namelijk veel minder schadelijke CO2 vrij dan bij de productie van grijze stroom.

Sla opgewekte zonne-energie op in een handige accu

Grootverbruikers van energie, zoals bedrijven met een groot kantoor of een groot magazijn, hebben baat bij een zonnepanelen accu bij hun zakelijke zonnepanelen. De opgewekte energie wordt namelijk opgeslagen in die accu en niet teruggeleverd aan het net. Dat betekent dat alleen jouw onderneming gebruik kan maken van de zonne-energie en dat je écht onafhankelijk kan worden van het energienet. De extra opgewekte stroom wordt vooral op dagen gebruikt wanneer er weinig energie wordt geproduceerd, waardoor de werkplek zoals een kantoor of magazijn gewoon blijft voorzien van stroom.

Is een zonnepanelen accu rendabel voor ondernemers?

Hoewel er momenteel nog maar weinig bedrijven in Nederland zijn die over een zonnepanelen accu beschikken, zal dit in de toekomst zeker meer gaan worden. Dat komt omdat de salderingsregeling voor de aanschaf van zonnepanelen waarbij je je teruggeleverde energie mocht wegstrepen tegen de energie die je had verbruikt vanaf 2023 wordt afgebouwd. In andere woorden: je kunt geen voordeel meer halen uit het terugleveren van je zakelijke energie. Het is financieel gezien aantrekkelijker om een zonnepanelen accu aan te schaffen om opgewekte energie te kunnen bewaren die je eerder hebt opgewekt.

Investering in zonnepanelen en accu zo terugverdiend

Het is bij een zonnepanelen accu namelijk hetzelfde verhaal als bij zonnepanelen: je moet er eerst in investeren, maar je hebt het geld binnen enkele jaren al terugverdiend. Afhankelijk van hoeveel zonnepanelen je nodig hebt voor je bedrijf duurt het gemiddeld acht tot tien jaar om de investering erin terug te verdienen. Je maakt al die tijd immers gebruik van gratis opgewekte energie aangezien zonnestralen niets kosten. Tel daarbij op dat zonnepanelen 20 tot 25 jaar mee kunnen gaan en je kunt zelf wel uitrekenen hoe lang je nog gebruik kunt maken van gratis stroom wanneer je je investering eruit hebt gehaald. Daarom is het aanschaffen van zonnepanelen en een zonnepanelen accu voor bedrijven, zelfstandige ondernemers en grote organisaties die groener willen ondernemen én geld willen besparen zeker aan te raden.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.