Wat is de Tegemoetkoming Energiekosten-regeling?
11 oktober 2022 09:24
Veel energie-intensieve ondernemingen komen door de stijgende energieprijzen halsoverkop in de problemen. De Nederlandse overheid is druk bezig met het uitwerken van de speciale tegemoetkomingsregeling (TEK) voor lokale en landelijke ondernemingen. Een alternatief voor het prijsplafond voor particulieren. Naar verwachting zal deze regeling pas 1 april 2023 van kracht worden, maar wel met terugwerkende kracht vanaf 1 november 2022 gaan gelden.
Hoe werkt de Tegemoetkoming Energiekosten-regeling?
Veel is momenteel nog onduidelijk. Zo is niet exact geformuleerd welke bedrijven in aanmerking komen, en hoe de tegemoetkoming per situatie zal worden berekend. Wel is duidelijk dat het voor energie-intensieve mkb’ers mogelijk is om in 2023 deze tegemoetkomingsregeling aan te vragen. Het kabinet hoopt op korte termijn meer bekend te kunnen maken over de Tegemoetkoming Energiekosten-regeling. Men zal in het plan hoogstwaarschijnlijk rekening houden met het historisch energieverbruik en de omzet van het bedrijf in kwestie, waarbij maatwerk is geboden.
Ondernemingen die in aanmerking komen voor de TEK-regeling ontvangen steun in de vorm van een tegemoetkoming voor de stijgende energieprijzen. De mkb’ers in kwestie krijgen als compensatie een percentage van de gestegen energieprijs. Het maximale bedrag verschilt per onderneming. Naar verwachting kunnen mkb’ers begin 2023 deze speciale regeling aanvragen bij de overheid.
Het mkb prijsplafond
Overigens komen kleinere kantoren en zzp’ers hoogstwaarschijnlijk niet in aanmerking voor de TEK. Zij komen naar verwachting te vallen onder het tijdelijke - particuliere - prijsplafond die het kabinet in het leven heeft geroepen voor de stijgende gas-, water- en energieprijzen. Naar verwachting zullen minimaal 250.000 mkb-ondernemingen gebruikmaken van dat prijsplafond voor energie. Het gaat dan bijvoorbeeld om winkels, verenigingen en maatschappelijke organisaties.
Wanneer is mijn onderneming energie-intensief?
Voor veel mkb-ondernemingen, zoals bakkers, fabrikanten en wasserijen is het niet mogelijk om de torenhoge energieprijzen te dekken door simpelweg hun prijzen drastisch te verhogen en voldoende afzet te behouden. Daarom kunt u de TEK-regeling begin 2023 aanvragen voor uw onderneming als uw dagelijkse werkzaamheden niet kunt ontkomen aan een hoog energieverbruik.
Besparen op de energiekosten?
Ondanks dat veel ondernemers bereid zijn om hun onderneming te verduurzamen, blijven ze door de kern van hun product of dienst veel energie verbruiken. Met de stijgende energieprijs en het recente bouwbesluit is voor veel ondernemers het verduurzamen van hun onderneming een actueel onderwerp. In het bouwbesluit staat dat met ingang van 2023 alle bedrijfspanden groter dan 100m² minimaal over het energielabel C moeten beschikken.
Als ondernemer hoef je niet te wachten met bezuinigen op jouw onderneming. Veel bedrijven reageren al proactief door hun bedrijfspand te isoleren of zonnepanelen te installeren op het dak van het bedrijfspand. Mocht je als bedrijf je liquide middelen willen vasthouden voor toekomstige zakelijke investeringen, dan kan je als bedrijf ook kiezen voor zonnepanelen leasen. Zo kan je direct jouw onderneming verduurzamen en gaan besparen op energiekosten, zonder te hoeven investeren.
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.