Wat is business intelligence?
11 mei 2022 14:58
Business intelligence, vaak aangeduid met BI, helpt organisaties om meer datagestuurde beslissingen te nemen. Het combineert datamining, -visualisatie, -tools, -infrastructuur en bedrijfsanalyse en zorgt ervoor dat je een begrijpelijk overzicht krijgt van de data van jouw bedrijf. Deze data gebruik je vervolgens om inefficiënties weg te nemen en snel in te spelen op veranderingen in de markt.
Data inzichtelijk maken
Voor haast ieder bedrijf is business intelligence onmisbaar. Er zijn talloze interne en externe processen in organisaties. Wanneer je deze processen hebt geautomatiseerd en gedigitaliseerd, is er direct een schat aan informatie beschikbaar. Je moet wel weten hoe je deze data uitleest en in je voordeel gebruikt. Door gebruik te maken van een overzichtelijk bi dashboard krijg je grip op de data en informatie.
Business intelligence zorgt ervoor dat grote hoeveelheden data worden omgezet in bruikbare informatie. Jij kunt deze data vervolgens gebruiken om optimaal inzicht te krijgen in je bedrijf, de markt en andere factoren. Op basis van deze data kun je dan de beste beslissingen nemen. De data komt uit je bedrijf zelf. De BI-toepassing verzamelt alle informatie en analyseert de data die tot nu toe zat opgesloten in jouw bedrijfsprocessen. Het dashboard zorgt voor een begrijpelijke visuele weergave van de data.
Toepassingen van BI
Op basis van volledige, concrete en meetbare cijfers kun je betere beslissingen nemen voor jouw bedrijf. Je krijgt overzicht en grip op de enorme hoeveelheden data die al aanwezig zijn. Wat is op dit moment belangrijk en wat kun je nog even laten rusten? Het wordt eenvoudiger om hoofdzaken van bijzaken te scheiden. Ook trends zijn gemakkelijker te ontdekken.
Gebruik de BI bijvoorbeeld om beslissingen te nemen over financiële processen, HR-processen of logistieke processen. Vergaderen wordt daarnaast een stuk productiever als je over harde cijfers beschikt. Hoe staat het momenteel precies met de KPI’s? Waar moet de focus op komen te liggen? Hoe lang doen je crediteuren over het voldoen van hun facturen? Dit zijn een aantal voorbeelden van de toepassing van jouw BI-systeem.
BI en ERP combineren
Voor een optimale toepassing van BI combineer je dit met ERP-software. In deze software komen alle bedrijfsprocessen en de bijbehorende data samen. Dit is al gedigitaliseerd. Gebruik bijvoorbeeld de Exact Online Power BI connector om een koppeling te maken tussen jouw systemen en meer te halen uit de beschikbare data.
Voor iedere medewerker
Je bedrijfsinformatie wordt eenvoudig gevisualiseerd met behulp van dashboards. Je ziet trendlijnen, grafieken en diagrammen die goed af te lezen zijn door iedere medewerker in jouw organisatie die toegang krijgt. Zo hou jij in realtime het overzicht en kunt je focussen op de belangrijkste data.
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.