Waarom je misschien wel weken moet wachten op je nieuwe smartphone

2 maart 2022 08:53

Waarom je misschien wel weken moet wachten op je nieuwe smartphone

Als je altijd al een PS5 wilde hebben, dan is het ernstige tekort aan chips over de hele wereld je vast niet ontgaan. Als gevolg hiervan hebben nieuwe apparaten leveringsproblemen gehad: van auto's tot telefoons en gameconsoles. Maar waarom is er een chiptekort? Wat veroorzaakte het en wanneer eindigd het?

Wat is een chip precies?

Een chip is een siliciumdioxide plaat met minuscule circuits. Chips kunnen informatie verzenden door stroom wel of niet door te laten. Kortom, een chip is ofwel een geheugen ofwel een processor. Een apparaat heeft meestal meerdere chips. Moderne auto's zoals de welbekende Tesla’s bevatten soms wel 1500 of meer van deze chips.

Hoe is het chiptekort ontstaan?

Er zijn veel problemen sinds de wereldwijde lockdown, en het tekort aan chips is er één van. Aanvankelijk annuleerde de auto-industrie veel chip orders vanwege dalende verkopen. Destijds trok de autoverkoop sneller aan dan verwacht, maar de fabrikanten moesten achterblijven met produceren. Ondertussen is de verkoop van computers, laptops en andere elektronica ook sterk gestegen door het thuiswerken. Daarnaast waren enkele chip producenten gesloten vanwege corona en sneeuwstormen. Toch zijn er steeds meer chips nodig, bijvoorbeeld voor 5G-technologie en de 'slimme' apparaten van tegenwoordig.

Wat brengt het chiptekort allemaal teweeg?

Het meest bekende gevolg is de levering van de PS5. De gameconsole is sinds eind 2020 op de markt, maar is nog steeds moeilijk te verkrijgen. Ook voor smartphones zijn er gevolgen: sommige nieuwe modellen lopen vertraging op door leveringsproblemen, maar ook hele nieuwe telefoonlijnen zoals de Samsung Galaxy A serie. Ook Apple ontkomt niet aan de chipcrisis. Ze ontwikkelen hun eigen processors, maar worden ook gemaakt bij dezelfde chip producenten. Bovendien vereisen hun producten standaard ondersteuningschips, zoals geluidsdecodering. Sommige producenten hebben de prijzen verhoogd. Dit gaan wij “consumenten” snel zien in de stijgende prijzen van smartphones en andere elektronica.

Gaat het chip tekort nog lang duren?

Het is gebleken dat de chip producenten moeilijk aan de vraag kunnen voldoen. Het proces van het maken van chips is erg ingewikkeld en traag. Het duurt zes weken om een ​​chip te voltooien. Het bouwen van een nieuwe productielijn is niet eenvoudig. Het gaat om grote, dure gespecialiseerde apparatuur die ASML uit ons eigen land kunnen leveren. De meeste producenten zullen graag willen opschalen, maar dit zal zeker nog een paar jaar duren voordat dat mogelijk is. Daarom wordt verwacht dat het tekort in 2022 nog zou aanhouden, of zelfs langer.

Tip: Zoals je hebt gelezen kan het zo zijn dat die nieuwe telefoon nog wel eventjes op zich laat wachten. Wat je al wel vast kunt aanschaffen is het juiste telefoonhoesje met de juiste screenprotector. Mocht je dan eindelijk jouw nieuwe Samsung Toestel of iPhone binnen hebben, dan is die gelijk goed beschermd. Bij een partij zoals GSMpunt.nl bieden ze al ruim van te voren een breed assortiment aan telefoon accessoires aan.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.