Verbreed je blik in je zoektocht naar de beste developer

14 maart 2023 09:52

Verbreed je blik in je zoektocht naar de beste developer

In pogingen om de personeelstekorten een halt toe te roepen, wordt van alles geprobeerd. Het UWV liet in een grote Nederlandse krant optekenen om pensionado’s aan boord te houden. Dit kan een oplossing zijn, maar dit moet van twee kanten komen. En zeg nu zelf: als jij de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt, vind je het waarschijnlijk fijner om van het leven te gaan genieten. Sowieso is het als werkgever goed om op meerdere paarden te wedden. Paarden die gerust over de landsgrenzen mogen worden gezocht.

Offshoring

Offshoring is een van de mogelijkheden. Hierbij ga je werken met IT-personeel van buiten Europa. Dan kun je denken aan landen in Zuid-Amerika of Azië, om maar iets te noemen. Het is ook een logische extra optie. Een developer inhuren is namelijk niet aan landsgrenzen gebonden. Het werk is hetzelfde en de taal is in principe nooit een probleem. Veel termen zijn al in het Engels, en vrijwel iedere goede IT’er kan zich prima in het Engels redden.

Nearshoring

Het verschil tussen offshore en nearshore development zie je eigenlijk al in de naam. Near is dichter bij huis. Het gaat hier om kandidaten die in omringende Europese landen wonen. Bij nearshoring worden de zakelijke activiteiten uitbesteed. Simpel gesteld komt dit erop neer dat je een eigen remote development team opbouwt in een ander land.

De coronacrisis heeft uitgewezen dat remote werken een prima alternatief is. Zeker als je op zoek bent naar het beste personeel, en wie is dat niet, is nearshoring ideaal. Het is net alsof de collega’s allemaal in hetzelfde gebouw werken.

Flexibele krachten

Als je het dichter bij huis wilt zoeken, is flexibele arbeid een mogelijkheid. Er zijn meer dan genoeg zzp’ers die de gewenste expertise in huis hebben. Daarbij is het wel belangrijk dat het om een echte zelfstandige moet gaan, en niet om een schijnzelfstandige.

Een uitzendbureau is eveneens een optie. Alleen moet daar wel bij worden opgemerkt dat in tijden van personeelstekort de kans klein is dat een uitzendbureau over een enorme pool beschikt.

Een beroep doen op je werknemers

Een andere manier om het zicht te verbreden is door in je eigen omgeving te kijken. Specifiek naar je huidige personeel. Je kunt ze vragen om meer werk te verrichten. Dan hoef je heus niet direct aan overwerk te denken. Er kan altijd een lijntje worden uitgegooid naar parttimers. Misschien dat iemand met een contract van 24 uur tijdelijk 32 uur wil gaan werken.

Daarnaast kun je personeel intern opleiden om ook IT-werk te kunnen doen. Dat is niet eenvoudig, en een proces dat wel een tijdje duurt. Maar als er medewerkers zijn met interesse in de branche, loont het de moeite om ze om te scholen. Ze kunnen gewoon hun eigen werk blijven verrichten, en daarnaast de eerste stappen als IT’er zetten.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.