Uitslag enquête: MKB ondernemer zoekt vooral betrouwbare financier

4 februari 2021 10:30

Uitslag enquête: MKB ondernemer zoekt vooral betrouwbare financier

Hoe zien ondernemers de nabije toekomst, meer bepaald het ondernemen na de lockdowns? Opvallend positief blijkt uit een recente enquête van het Ondernemersbelang, afgenomen in opdracht van PIN Voorschot. De opeenvolgende periodes van gedwongen sluiting hebben wel de panden maar niet de hoofden op slot gezet.  De meeste ondernemers hebben ideeën uitgebroed om hun bedrijfsvoering te vernieuwen en hun omzet te verhogen. Maar als het op het aanboren van financieringsbronnen aankomt droogt het doortastende vermogen vaak alsnog op.

Negenenzestig ondernemers uit een veelheid van sectoren vulden de enquête in. Net als bij een product of dienst zijn degenen die de moeite nemen te reageren meestal zij met een uitgesproken mening. Toch valt op dat de brengers van slecht nieuws bij deze enquête sterk in de minderheid zijn. Bij de vraag ‘Als je een bedrijfslening zou afsluiten, waar zou je deze dan waarschijnlijk voor gebruiken?’ antwoordt bijvoorbeeld amper vijf procent: ‘om uitstaande rekeningen te betalen’ en slechts éénentwintig procent ‘om een moeilijke periode te overbruggen’. De meerderheid – namelijk achtenzestig procent – geeft aan ‘om te investeren in mijn zaak’. Dit hoge percentage ligt in lijn met het antwoord op de vraag of er na corona extra geld nodig is. Vijftig procent geeft (opnieuw) aan dat dit welkom is voor investeringen maar evengoed stelt zeventien procent van de geënquêteerden geen enkele behoefte aan extra geld te hebben.

Snelle en krachtige opleving

Zelfs als we de antwoorden met een korrel zout interpreteren zijn de percentages te hoog om de positieve noot te negeren: de Nederlandse ondernemers hebben de coronacrisis tot nog toe relatief ongeschonden doorstaan. Dankzij de royale steunpakketten van de overheid is er bovendien veel liquiditeit in de economie gepompt. In combinatie met de grotendeels intact gebleven koopkracht van de consument kan dit na het uitdoven van de coronapandemie tot een snelle en krachtige economische opleving leiden. Ondernemers beseffen natuurlijk dat ze hiervan een graantje moeten kunnen meepikken.

Niet weten hoe

Maar dan komt er een tegenstelling. Terwijl ondernemers wél bijtijds broeden op plannen voor een verbouwing, de aankoop van een nieuwe machine of het aanvullen van de voorraad, doen ze dat niet als het op de financiering daarvan aankomt. Dan getuigen de reacties ineens van een merkwaardig conservatisme. Op de vraag ‘Heb je wel eens behoefte aan wat extra geld voor je onderneming?’ antwoordt vijfendertig procent ronduit met ‘nee’. Dertig procent geeft echter aan wel geld te willen lenen maar niet te weten hoe. De behoefte aan professioneel advies is duidelijk erg groot. De antwoorden op een andere vraag –‘Voel je je comfortabel om geld te lenen bij een ander bedrijf dan je bank’ – illustreren dat nog meer. Slechts zestien procent leent nu al bij een non-bancaire financier, de rest zou dat wel willen maar weet niet hoe het dit moet regelen of weet simpelweg niet waar het aan toe is als het contact opneemt met een andere financier dan de huisbankier.

Vertrouwenspersonen

“Veel ondernemers – vierenveertig procent - vertrouwen voor dit advies op hun boekhouder of accountant,” zegt Diederik Werdmölder, directeur van PIN Voorschot. “De uitslag van deze enquête bevestigt voor ons dat we bekender moeten worden bij deze vertrouwenspersonen van de doelgroep. Maar we zien ook dat een meerderheid vooral een betrouwbare financier zoekt. In dat opzicht scoren wij hoog, omdat de ondernemer bij ons niet alleen digitaal en telefonisch maar ook persoonlijk contact krijgt. Wij kijken niet alleen naar cijfers maar ook naar de persoon van de ondernemer en we sturen altijd een van onze adviseurs langs. Zo kunnen wij de snelheid van de digitale tijd combineren met de vertrouwelijkheid van de vroegere accountmanager van de bank. Wij zijn er ook voor de leningen met de lage bedragen, ook voor de kleinere bedrijven aan de onderkant van het MKB. Wij hebben bovendien het keurmerk dat wordt toegekend door de onafhankelijke Stichting MKB Financiering. Voor al die ondernemers die investeringsplannen hebben voor na de corona maar ook koudwatervrees om een andere financier dan een bank te benaderen, zijn wij misschien wel de ideale partner.”

Voor meer informatie:  

Of neem direct contact op via:
T: 088-3880880
E: info@pinvoorschot.nl

Tekst: Jeroen Kuypers

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.