Uit welke leiderschapsstijlen kan situationeel leiderschap bestaan?

27 januari 2022 15:23

Uit welke leiderschapsstijlen kan situationeel leiderschap bestaan?

Als je als ondernemer personeel in dienst neemt, moet je ook leiding gaan geven. Dat kun je op verschillende manieren aanpakken. De algemene consensus is dat er vier leiderschapsstijlen te onderscheiden zijn. Dat wil niet zeggen dat je er daar maar één van ten uitvoer moet brengen. De beste leidinggevende is een leidinggevende die weet in welke situatie hij welke leiderschapsstijl dient toe te passen. We spreken dan van situationeel leiderschap. Uit welke leiderschapsstijlen kan situationeel leiderschap bestaan?

Ondersteunend leiderschap

Ondersteunend leiderschap is enigszins te vergelijken met het ouderschap: je wilt een ander beter laten presteren, geeft daarin ondersteuning, maar weet jezelf ook op de juiste momenten weg te cijferen. Je bewaakt je medewerkers en maakt het werk of het nemen van beslissingen wat makkelijker voor ze, om zo hun zelfvertrouwen, groei en uiteindelijk ook autonomie te stimuleren. Hiermee stimuleer je zelfvertrouwen en groei - en dus ook autonomie. Deze leiderschapsstijl komt dan ook het beste van pas wanneer je te maken hebt met medewerkers die weinig zelfvertrouwen of motivatie hebben en een zetje kunnen gebruiken om beter te presteren.

Coachend leiderschap

Wil je medewerkers niet alleen zelfverzekerder maken, maar ook meer bij het bedrijf betrekken, dan komt een coachende leiderschapsstijl van pas. Een coachende leidinggevende moedigt medewerkers aan om het maximale uit hun aanwezige talent te halen. Dat doe je door het persoonlijke verantwoordelijkheidsgevoel van medewerkers te stimuleren, ze te helpen bij het vinden van hun sterke en zwakke punten en deze te koppelen aan hun ambities. Zo draag je eraan bij dat medewerkers hun ambities waar kunnen maken en volledig tot bloei komen.

Delegerend leiderschap

Een delegerend leider draagt verantwoordelijkheden over aan medewerkers en geeft ze het gevoel dat ze het zelfstandig kunnen volbrengen. Als leidinggevende ondersteun je je medewerkers waar dat nodig is, maar je laat vooral ook los en geeft het vertrouwen aan je team. Om deze leiderschapsstijl goed te laten werken, is het nodig om medewerkers regelmatig te complimenteren op hun werk zodat ze zich er zelfverzekerder in gaan voelen. Deze leiderschapsstijl komt van pas wanneer je te maken hebt met medewerkers die al langere tijd voor je werken en een hoge betrokkenheid tonen. Je kunt immers niet delegeren aan een medewerker waarvan je niet voldoende zeker bent dat deze de klus zelfstandig kan klaren.

Autoritair leiderschap

Deze hebben we expres tot het laatst bewaard, omdat autoritair leiderschap af te raden is. Een autoritair leider is in feite een regisseur waar iedereen naar te luisteren heeft. De communicatie is eenzijdig, want de leider maakt de beslissingen en legt deze op aan medewerkers. Van tegenspraak kan geen sprake zijn. Dit is geen leiderschapsstijl waarmee je je team aan je zijde krijgt. Het enige scenario waarin autoritair leiderschap misschien van pas zou kunnen komen, is wanneer je te maken hebt met werknemers die weinig werkervaring hebben en nog niet over veel competenties beschikken, maar enthousiasme en betrokkenheid tonen.

Een goede leidinggevende is van alle markten thuis en is in staat om flexibel te zijn. Situationeel leiderschap maakt gebruik van de leiderschapsstijl die op dat moment van pas komt en gebruik een andere stijl in een andere situatie wanneer die stijl beter van pas komt. Dat is meest geschikte methode om de leidinggevende te zijn die medewerkers nodig hebben en het maximale uit je team te halen.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.