Tips om de service binnen de horeca te verbeteren

15 november 2022 16:27

Tips om de service binnen de horeca te verbeteren

De horeca is een bijzondere sector in ons bedrijfsleven. Waar de klant al koning is in winkels, is een gast keizer in horecabedrijven. Zo hoort het ook te zijn. Toch zijn er ook nog genoeg horecazaken waar dit niet het geval is. Waar de gastervaring te wensen overlaat. Niet omdat men ze niet de beste ervaring wil geven, maar omdat ze simpelweg niet weten hoe ze dit moeten aanpakken. Met een goede service hou je gasten tevreden en zorg je voor een betere reputatie in de buurt. Genoeg reden om de service binnen jouw horecabedrijf een boost te geven. Maar waar moet je dan aan denken? Hieronder geven we enkele tips om je alvast een beetje op weg te helpen.

Bied extra services aan

Als klein horecabedrijf moet je het misschien hebben van de mensen die wekelijks even binnenlopen. Toch zou je meer uit de ervaring (en je omzet!) kunnen halen door extra services aan te bieden. Zo kun je groei door blijven maken en verbeter je je reputatie én naamsbekendheid. Wat dacht je bijvoorbeeld van een lunchservice voor bedrijven in de buurt? Stel voor om wekelijks of misschien zelfs dagelijks verse broodjes te komen brengen. Dit levert veel extra geld op en maakt dat je het personeel kan enthousiasmeren over jouw producten. Dat resulteert misschien ook in meer klandizie.

Wil je dergelijke extra services aanbieden? Zorg er dan wel voor dat je hierop berekend bent zodat je je beloftes ook daadwerkelijk waar kunt maken. Denk bijvoorbeeld aan investeren in meer voedingswaren, serveerwagens en eventueel mankracht om de extra lunches te leveren. Daarnaast is het ook handig om wat steekwagens aan te schaffen, zodat je personeel makkelijker zware bestellingen kan vervoeren.

Train je personeel

Sommige mensen zijn van nature erg spontaan en gastvrij. Er zijn echter ook mensen die dit moeten leren. Dat hoeft geen probleem te zijn. Ook gastvrijheid kun je leren. Als je hier maar voor open staat. Daarnaast is het ook goed om af en toe het geheugen op te frissen. Zelfs de meest gastvrije medewerkers kunnen af en toe wel nieuwe dingen aanleren. Daarom is het belangrijk om regelmatig trainingen aan te bieden. Zeker wanneer er ook nieuwe medewerkers worden ingewerkt. Op die manier zorg je ervoor dat je enkel het beste team hebt staan. En vergeet dat iedereen meetelt. Van de weekendhulp tot degene die fulltime werkt. Maak geen onderscheid. De service moet elke dag even goed zijn.

Ga in op negatieve beoordelingen

Elke onderneming ontvangt wel eens een slechte recensie of kritiek. Dat kan op het eten zijn, de service of zelfs hoe de zaak eruitziet. Belangrijk is om te beseffen dat de gast altijd de baas is – zelfs als je het er niet mee eens bent. Neem daarom elke klacht serieus en ga hier ook echt op in. Schuif het niet terzijde, maar neem het mee en laat zien aan de gasten dat je hier ook echt iets mee doet. Dat is essentieel voor het opbouwen van een goede reputatie. Bovendien legt het soms ook problemen binnen de organisatie bloot.

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.