Slechts 10 bedrijven verantwoordelijk voor 50 procent Nederlandse CO2-uitstoot

2 september 2019 13:20

Slechts 10 bedrijven verantwoordelijk voor 50 procent Nederlandse CO2-uitstoot

Volgens een rapport van de Verenigde Naties moeten landen hun inspanningen zo snel mogelijk verdrievoudigen om te voorkomen dat de aarde de komende jaren met meer dan 2 graden opwarmt. De laksheid in het nemen van concrete en vergaande maatregelen zorgt er in de huidige situatie juist voor dat de wereldwijde CO2-uitstoot niet een dalende, maar juist een stijgende lijn laat zien. Nederland is op dat gebied ook niet bepaald een schoolvoorbeeld, want ook hier blijkt het CO2-volume de afgelopen 5 jaar te zijn toegenomen. Uit onderzoek van de Nederlandse Emissie Autoriteit wordt namelijk duidelijk dat uiteindelijk slechts 10 grote bedrijven in ons land verantwoordelijk zijn voor maar liefst 50 procent van alle binnenlandse CO2-uitstoot. Dat is drie keer meer dan de uitstoot van alle Nederlandse huishoudens bij elkaar opgeteld. De top 10 van bedrijven die veel CO2 de lucht inblazen bestaat voornamelijk uit energiecentrales en wordt aangevuld met staalbedrijf Tata Steel, de Shell raffinaderij en de chemieconcerns Chemelot en Yara.

Tegenreactie van de vervuilers

In een gezamenlijke open reactiebrief hebben de hierboven genoemde bedrijven laten weten dat ze sinds de jaren ‘90 al heel veel inspanningen hebben verricht om de CO2-uitstoot te verminderen. Naar eigen zeggen hebben ze al een reductie van 30 procent gerealiseerd. In de brief geven ze ook aan dat ze geen heil zien in de steeds hoger wordende CO2-belastingen die de overheid aan hen oplegt. Dit soort maatregelen zouden er volgens de briefschrijvers uiteindelijk toe kunnen leiden dat deze grote bedrijven Nederland verlaten en zich in andere landen gaan vestigen waar de belastingdruk minder zwaar is. Zo’n uitstroom zou dan ook meteen leiden tot grootschalig banenverlies, waarbij tienduizend of meer mensen werkloos worden.

Bangmakerij en leugens

Critici beschouwen deze harde woorden van de bestuurders van de grote bedrijven als bangmakerij en leugens die alleen maar tot doel hebben om de Nederlandse overheid onder druk te zetten. Zo laten cijfers volgens hen duidelijk zien dat er helemaal niet zo’n forse CO2-reductie sinds de jaren ‘90 heeft plaatsgevonden en valt het met die extra belastingdruk ook wel mee. De geheven CO2-belasting kan na inning namelijk gewoon in de vorm van subsidie weer naar dit soort bedrijven terugstromen op voorwaarde dat het geld dan wel in vergroenende milieumaatregelen wordt geïnvesteerd.

Volop groene opties voor de toekomst

Diezelfde critici zien daarnaast volop kansen voor dergelijke bedrijven om de CO2-uitstoot op termijn fors terug te dringen. Zo zouden energiecentrales uiteindelijk volledig uitgefaseerd kunnen worden, omdat er steeds meer gebruik gemaakt wordt van duurzame energiebronnen zoals zon en wind. Ook staan er inmiddels milieuvriendelijke innovatieve initiatieven voor de staal- en chemiesector op stapel, die door nauwe samenwerking een circulaire kringloop met elkaar kunnen vormen bij het recyclen van afvalstoffen. De toenemende vraag naar elektrische auto’s zou er vervolgens voor kunnen zorgen dat de noodzaak voor de Shell raffinaderij ook steeds verder afneemt en daardoor geminimaliseerd kan worden.

Nu al energieleveranciers vergelijken

Grootzakelijke energieafnemers kunnen nu al beginnen met verduurzaming door voortaan alleen nog maar groene stroom af te nemen. Net als particuliere klanten van energiebedrijven kunnen ondernemingen namelijk ook online energieleveranciers vergelijken. Tijdens zo’n check wordt eenvoudig een leveringscontract op maat opgesteld, waarna de grootzakelijke gebruiker keuze krijgt uit verschillende aanbieders en met een bevestigende klik vervolgens de definitieve overstap naar duurzame groene energie maakt. Het is een handeling die op zich weinig moeite kost, maar daarentegen wel fors bijdraagt aan een beter milieu en daarom sowieso een stap in de goede richting is.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.