Reclame maken: uitbesteden of zelf doen?

16 januari 2023 12:52

Reclame maken: uitbesteden of zelf doen?

Laten we voorop even stellen dat ondernemers wellicht de meest hardwerkende mensen zijn in onze samenleving. Toch hebben alle ondernemers ongeveer één ding met elkaar gemeen. Dat is dat ze een hekel hebben aan het maken van hun eigen reclame. Ze zijn over het algemeen veel liever bezig met het verfijnen van hun product of het perfectioneren van hun diensten. Reclame, dat is een soort noodzakelijk kwaad, denken ze.

Reclame maken is noodzakelijk

Toch moeten we daar even pauzeren: reclame is inderdaad noodzakelijk, maar zo kwaad is het niet. In dit artikel willen we je namelijk enkele handvatten geven om zelf te beginnen met het maken van reclame of dat je in ieder geval weet waar je mee moet beginnen en welke aspecten van het reclame maken je beter uit kan besteden aan anderen.

Beginnen met reclame maken

Voordat je begint met het maken van reclame is het natuurlijk zaak om voor jezelf duidelijk te hebben: heb je tijd om het zelf te doen of vind jij het geld waard om het uit te besteden. Elke ondernemer zal hier een andere afweging maken. Ben jij al heel erg druk met het maken van je producten of het leveren van je diensten? Dan is het misschien niet ideaal om ook nog eens zelf reclame te maken. Besteedt het dan gewoon uit. Verdien je weinig, dan is het misschien goed om zelf reclame te maken en zo geld te besparen.

Reclame uitbesteden aan anderen

Als je ervoor kiest om reclame uit te besteden, kom je echter weer met andere problemen. Is de winst die je uit de reclame haalt, meer dan de investering die je in het reclamebureau doet? Als je na verloop van tijd geen verhoging van het aantal klanten ziet in je bedrijf, zul je moeten concluderen dat het reclamebedrijf toch niet zo goed met jouw investering is omgegaan. Dan kun je ervoor kiezen om het zelf te gaan doen of om een ander bedrijf in te huren.

Wat je makkelijk zelf kunt

Niet alle dingen in het bedrijfsleven kun je helemaal zelf. Wat je wel zelf kan is het maken van promotiemateriaal: flyers, visitekaartjes, posters, je hoeft geen ontwerpers diploma te hebben om de juiste informatie door te geven aan een klant. Ook kun je denken aan het maken van een website. Anno 2023 is het enorm eenvoudig om snel een website te maken met alle informatie die je kwijt wilt. Het is natuurlijk vele malen goedkoper om een website zelf te maken dan om het uit te besteden.

Wat lastiger is om zelf te doen

Een website kan je misschien zelf nog wel maken, het promoten van de website is veel lastiger. Je hebt daar echte experts voor nodig die begrijpen hoe de algoritmes van sociale media en zoekmachines werken. Wil je bijvoorbeeld dat jouw producten op de eerste plek verschijnen in Google shopping dan zul je wat moeten veranderen aan je websiteteksten. Ben je niet thuis in de wereld van SEO, linkbuilding en Google Ads bijvoorbeeld, besteedt het dan uit.

Slotsom

De conclusie is dat niet alles wat te maken heeft met reclame makkelijk zelf te doen is. Er zijn verschillende dingen waarop je geld kan besparen, dingen die je makkelijk zelf kunt. Andere dingen, zoals online promotie, hebben wat meer toewijding nodig.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.