Quiet quitting: een veelvoorkomende term onder de jongeren

27 november 2023 13:24

Quiet quitting: een veelvoorkomende term onder de jongeren

Heb jij al eens gehoord van ‘Quiet quitting’? Vooral onder de jongere generatie en in de snel veranderende arbeidsmarkt wordt deze term steeds gebruikelijker. Het verwijst naar de nieuwe werkende generatie die stopt met taken uit te voeren waarvoor ze niet betaald worden. In dit artikel lees je meer over de betekenis erachter, en hoe jij hier als werkgever op in kunt spelen.

Wat betekent quiet quitting?

Quiet quitting komt erop neer dat een medewerker stopt met taken uitvoeren die niet binnen zijn of haar betaalde verantwoordelijkheden vallen. Voorbeelden hiervan zijn onbetaald overwerken of niet-verplichte vergaderingen die buiten werktijd vallen. In dit soort situaties beperken medewerkers zich tot wat er exact wordt verlangd en in hun functieomschrijving staat.

De nieuwe werkende generatie hecht meer waarde aan een gezonde balans tussen werk en privé. Dat wil niet zeggen dat ze minder hard werken, maar hun vrije tijd en mentale gezondheid staan eerder centraal. Het gaat in deze situatie niet om luiheid, maar om het bewaken van hun grenzen en het prioriteren van hun welzijn. Ze doen dus niet meer en niet minder dan de taken die beschreven staan in hun arbeidsovereenkomst. 

Hoe kun je hier als werkgever op inspelen?

Als werkgever kun je een paar dingen doen om te voorkomen dat medewerkers zich op quiet quitting blijven focussen. Hieronder lichten wij ze voor je uit:  

  1. Ontdek de oorzaak. Onderzoek waarom medewerkers mogelijk de neiging hebben tot quiet quitting. Of kan het liggen aan de manier waarop jij leiding geeft? Het voeren van open gesprekken kunnen inzicht geven in de oorzaak van quiet quitting.
  2. Bied een veilige werksfeer. Creëer een werkomgeving waarin medewerkers zich veilig voelen om hun gedachten en zorgen te delen. Een open communicatie zorgt er namelijk voor dat medewerkers weten dat hun stem wordt gehoord en gerespecteerd.
  3. Flexibiliteit. Denk erover na om flexibele werktijden en hybride werken mogelijk te maken, dit om de vraag naar een betere balans tussen werk en privé tegemoet te komen. Je kunt opties aanbieden voor bijvoorbeeld een gecomprimeerde werkweek of medewerkers zelf hun dag laten inplannen.
  4. Heb aandacht voor je medewerkers. Zorg dat je als werkgever stressfactoren identificeert en samen met je medewerkers op zoek gaat naar oplossingen. Bied hierbij ondersteuning waar nodig en moedig professionele groei aan.
  5. Spreek je waardering uit. Erken en waardeer de inzet van je medewerkers. Dit zorgt er namelijk voor dat je successen erkend en medewerkers zich gehoord en gewaardeerd voelen.

De wereld verandert

Heb jij het idee dat jouw medewerkers aan quiet quitting doen? Dan is het belangrijk om op een open manier met elkaar te communiceren. Ligt het aan jouw manier van leidinggeven, of heeft het te maken met de wensen van een persoon zelf? Probeer dit soort vragen te beantwoorden en ga op zoek naar een oplossing dat voor beide partijen goed is. Zo kun je bijvoorbeeld je secundaire arbeidsvoorwaarden aanpassen. Maar onthoud: de wereld van HR verandert, en zo ook de behoeftes van jouw medewerkers!

 
terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.