Prijswinnende biobased bouwer knokt tegen driebiggetjessyndroom

9 juni 2017 14:59

Prijswinnende biobased bouwer knokt tegen driebiggetjessyndroom

De prijs voor het meest duurzame bedrijf gaat net aan de neus voorbij van Eco-Plus Bouw uit Nijmegen. Wel sleept de ‘de eerste moderne groene bouwer van Nederland’ de aanmoedigingsprijs in de wacht. Cobouw sprak twee uur voor de bekendmaking van de prijswinnaars met de nietsvermoedende directeur Patrick Schreven. “Het liefst bouwen we huizen zonder installaties.”

Hij komt uit de traditionele bouw. Werkte bij KlokBouw en Van Wijnen. Vier jaar geleden begon Patrick Schreven (45) voor zichzelf als ‘eerste moderne groene bouwer van Nederland’. “Ik kwam in een warm bad terecht”, typeert Schreven die eerste periode.

Van een biobased tandartspraktijk, tot een bijenpaleis, een waterwoning, de uitbreiding van een gezondheidscentrum, een kinderdagverblijf in de natuur en een modern ecologische woning. Schreven zet er zijn tanden in. Onlangs paste hij de handelsnaam Orga Bouw aan. “We werden te veel geassocieerd met Orga Architecten, terwijl we ook met andere architecten samen werken.”

Gniffelende vrienden

Vier jaar geleden begon zijn avontuur. “De architect kon geen ecologische bouwer vinden. Ik kwam uit de traditionele bouw en dacht: deze vraag is mij op het lijf geschreven. Ik dook die markt in, vier jaar lang was dat behoorlijk knokken. Vorig jaar opende minister Kamp ons mHomeconcept, modulair en multi-inzetbaar en biobased natuurlijk.”

Vrienden en kennissen gniffelden, toen hij het over een andere boeg besloot te gooien. “Maar van kinds af aan ben ik fan van natuurlijke materialen. Iedere keer als ik in aanraking kwam met hout werd ik heel vrolijk. Toen ik geïntroduceerd werd in de wereld van ecologisch bouwen, kwam ik een warm bad terecht.”

Van houtje-touwtje naar modern

Ecologisch, biobased en circulair. En bovenal gezond. Zo wil hij bouwen. Het liefst ook seriematig. “Met een aantal corporaties zijn we momenteel in gesprek.” Maar wat maakt Eco-Plus Bouw de allereerste moderne groene bouwer? Er zijn er toch wel meer? “Dat wel, maar wat ik zag en hoorde toen we net begonnen waren is dat de manier van organiseren nog een beetje houtje-touwtje was. Of bouwers doen het erbij. Wij zijn honderd procent gespecialiseerd.”

Hout, kurk, schapenwol, vlas. Je kunt het zo gek niet bedenken of Eco-Plus Bouw past het toe. Het is een sport geworden. “Vooral in het begin was het even zoeken naar de juiste materialen en de verwerking ervan. Maar stuk voor stuk herbergen deze nagroeibare materialen hele bijzondere eigenschappen. Jij hebt de oplossing in handen, krijg ik steeds vaker te horen. Richt je volledig op gezondheid, dat is een miljardenindustrie. Jouw oplossingen zorgen ervoor dat mensen minder gauw ziek worden.”

Schreven zelf is er ook van overtuigd. De bouwmaterialen die hij toepast zijn de producten van de toekomst. “Je ziet het nu al gebeuren in de voedselindustrie; biologisch gaat als een raket. Na de kleding is de volgende stap dat we met zijn allen bewuster gaan wonen.”

Te vochtig is ongezond

Onlangs las hij een rapport waarin staat dat woningen te vochtig zijn. Dat leidt tot gezondheidsklachten. “Wij maken nooit te vochtige huizen. Bouwen geen plastic zakken, maar gebruiken ademende membranen.”

Elk jaar groeit zijn bedrijf met één persoon, grapt hij. Het zijn er nu vier, binnenkort zijn het er zes. Voor hij de wereld heeft veroverd moet hij ook nog wat obstakels zien te overwinnen. Welke? “Onbekendheid, de vooroordelencultuur. Ik noem dat het drie-biggetjes0syndroom; hout en stro deugt niet en steen is juist goed. Wij willen het tegenovergestelde laten zien. Wij slaan gemiddeld 25 ton co2 op in een tussenhuis. Dat is vergelijkbaar met het elektriciteitsverbruik van 27 huishoudens per jaar. Dan moet je dus nogal wat zonnepanelen gebruiken. Onze woningen zijn gezond, energiezuinig en comfortabel.”

Bouwen zonder installaties

Installatieloos bouwen, dat is zijn droom. Een Oostenrijker ging hem voor. “Het huis ging uit van de stand van de zon, altijd is het er twintig graden. Massief hout houdt warmte vast. Ook in de winter. Heel lang kun je zonder aanvullende middelen een woning op temperatuur houden.”

Schreven deed onderzoek. Naar een huis van steen, van houtskelet en massief hout. Bij 21 graden ging de verwarming in de drie huizen uit. “Na drie uur was het stenen huis afgekoeld. In het massief houten huis was het nog altijd 21 graden. Drie dagen later was de temperatuur in het stenen huis onder het vriespunt gedaald. In het massief houten woning was het nog altijd 6 graden.”

Voorlopig zit het er niet in. Volledig installatieloos bouwen. “Wij willen garanties kunnen geven. En we hebben met het Bouwbesluit te maken.”

Brandgevaarlijk? “Nog zo’n misverstand. Onze woning is juist brandveiliger. Fabrikanten en leveranciers zijn momenteel drukdoende dit aan te tonen. Ik geef toe, we zijn nog klein. Maar dit is het momentum om de volgende stap te zetten. Mochten wij de prijs winnen, dan zou dat een enorme opsteker zijn.”

VandeBron, die de energiemarkt op zijn kop zette als startup wint dit jaar de prijs voor het meest duurzame bedrijf van Nederland. De prijs is een initiatief van de Stichting Nederland C02 Neutraal.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.