Onderwijs

7 oktober 2022 14:19

Onderwijs

School, volgens sommige het belangrijkste om te volgen tijdens de jeugd. Anderen hebben daar een andere mening over en vinden dat de leerstof weinig betrekking heeft op de toekomst. Een ding is zeker. Aan onderwijs ontkom je niet. In deze blog lees je verschillende informatie  met betrekking tot het onderwijs.

Leerplicht

Iedereen tussen de 5 tot 16 jaar, is verplicht om onderwijs te volgen. Ongeacht welke nationaliteit iemand heeft. Op deze leeftijd is iemand aan het studeren op de basisschool of de middelbare school. De meeste kinderen gaan naar school, wanneer zij 4 jaar zijn. Desondanks vallen zij nog niet onder de leerplicht. De leerplicht gaat in, de eerste dag van de nieuwe maand op hun 5e levensjaar. Als het kind op deze leeftijd geen onderwijs volgt, zijn de ouders strafbaar.

Uitzondering

Soms kan een kind vrijstelling krijgen op de leerplicht. Dit gebeurt niet vaak. De uitzonderingen die gelden voor een vrijstelling op de leerplicht zijn: een begrafenis, huwelijk en lichamelijke - of fysieke oorzaken.

Einde leerplicht

De leerplicht duurt tot en meet het einde van het schooljaar. Ook al ben je 16 jaar, je zult eerst het schooljaar moeten afmaken. Bovendien geldt een einde van de leerplicht ook na 12 volledige schooljaren. Zo telt een groep overslaan, dus ook als een volledig schooljaar.

Basisschool

De basisschool is de school, waar de meeste mensen beginnen vanaf 4 jaar. De bassischool kenmerkt zich door 8 groepen. Elk jaar zal iemand naar een klas hoger gaan. Voor sommige is het mogelijk om een klas over te slaan. De eerste jaren op de basisschool is de schoolinrichting zo ingericht, dat de kinderen kunnen spelen. Een paar jaar later duiken de kinderen pas echt de studieboeken in.

Middelbare school

De middelbare school kent verschillende niveaus. Niet iedereen kan even goed leren of zal dezelfde kennis kunnen gebruiken in verschillende situaties. Door verschillende niveaus aan te bieden, kan iedereen zijn of haar studie op een goed tempo volgen. De middelbare school splitst niveaus op van praktijkonderwijs tot vwo. Onderaan de ladder vindt men het praktijkonderwijs. Het praktijkonderwijs is te verdelen in de niveaus basis en kader. Op deze niveaus leert men zo praktijkmogelijk gericht werken. Dit niveau duurt vier jaar. Als men een stapje hoger gaat, komt men bij vmbo-t. Dit niveau is meer theoretisch, ten opzichte van de voorgaande niveaus. Als men weer een stapje hoger op de ladder kijkt, komt men uit bij havo. Havo staat voor hoger algemeen voortgezet onderwijs. Deze opleiding duurt dan ook 5 jaar. Dit niveau is meer theoretischer dan het voorgaande niveau. Als hoogste op de ladder, vindt men vwo. Vwo staat voor voorbereidend wetenschappelijk onderwijs. Het vwo duurt 6 jaar. De leerlingen worden voorbereid op wetenschappelijke opleidingen aan de universiteit.

Tot slot

De leerplicht geldt van 5 tot 16 jaar. Wanneer een kind niet vanaf hun 5e levensjaar studeert, zijn de ouders strafbaar. Af en toe wordt er een uitzondering gemaakt, met betrekking tot de leerplicht. De basisschool en middelbare school, zijn zo ingericht dat je elk jaar een stukje wijzer wordt. Vanaf de middelbare school, zijn er verschillende niveaus. Op deze manier kan iedereen de studie volgen, op de manier wat het beste bij diegene past.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.