Ondernemers zetten in op een duurzame relatie met medewerkers

28 november 2022 11:58

Ondernemers zetten in op een duurzame relatie met medewerkers

Wie kijkt naar het aantal openstaande engineering- of bijvoorbeeld infra vacatures, merkt al snel op dat het organisaties veel moeite kost om geschikt personeel te vinden. Gek is dat niet, daar het aantal werkzoekenden al langere tijd veel lager ligt dan het aantal beschikbare vacatures. Niet alleen op het gebied van infra en engineering is de vraag naar geschoold personeel groot; hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld vacatures in energietransitie en vacatures in de IT. Het zijn sectoren waar het aantal beschikbare vacatures de komende jaren zeer waarschijnlijk nauwelijks zal dalen, daar het aantal partijen wat zich richt op digitalisering of duurzame energie blijft groeien. 

Ondernemers zoeken niet alleen naar mogelijkheden om nieuw personeel te vinden; het is minstens zo belangrijk om te bekijken hoe bestaand personeel behouden kan worden. In dit artikel lees je er meer over. 

Omscholingstraject aanbieden bij een sollicitatie 

Het bouwen aan een duurzame relatie met medewerkers begint al op het moment, dat een sollicitant zich bij de organisatie meldt. Op het moment dat het profiel van zo’n sollicitant niet geheel aan de profielschets van de organisatie voldoet, biedt de onderneming een omscholingstraject aan. Het is een geste richting de sollicitant, waar de medewerker indirect zelf baat bij heeft. Een medewerker zal de organisatie na zo’n omscholingstraject over het algemeen niet direct verlaten; de medewerker wil de opgedane kennis in de praktijk brengen. 

Blijf medewerkers prikkelen door ze uit te dagen 

Niet alleen tijdens de sollicitatieprocedure is het aanbieden van een omscholingstraject interessant. Blijf medewerkers ook daarna prikkelen, door ze uit te dagen tijdens een vervolgopleiding. Op het moment dat werkzaamheden routine worden voor een medewerker, is de kans relatief groot dat zij afhaken. Ze zullen op zoek gaan naar een nieuwe omgeving, die hen de gewenste prikkels bidt om zich te kunnen blijven ontwikkelen. In lijn met het bieden van aanvullende opleidingen, ligt het bieden van doorgroeimogelijkheden binnen de organisatie. 

Bied de juiste secundaire arbeidsvoorwaarden 

Een derde aspect wat meespeelt bij het opbouwen van een duurzame relatie met medewerkers, is het bieden van de juiste secundaire arbeidsvoorwaarden. Probeer vooraf te inventariseren aan welke middelen een medewerker behoefte heeft. Tegenwoordig vindt men het bijvoorbeeld belangrijk, wanneer een organisatie inzet op vitaliteit. Dit doen organisaties door bijvoorbeeld een vergoeding te bieden voor het abonnement bij de sportschool van een medewerker, of door standaard gratis fruit aan te bieden op kantoor. 

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.