Om deze redenen is een pensioenregeling als startup ondernemer wel belangrijk

24 oktober 2022 10:00

Om deze redenen is een pensioenregeling als startup ondernemer wel belangrijk

Startup-ondernemer? Start dan ook een pensioenregeling

Ja, we weten het: pensioenen klinken saai en ingewikkeld. Bovendien zijn de meeste van je medewerkers nog jong. Toch is het slim om ze zo snel mogelijk een pensioenregeling te bieden. Daarmee houd je talent binnen én profiteer je van de fiscale voordelen. En ingewikkeld? Dat valt best wel mee.

Zonde

Als startup-ondernemer heb je veel aan je hoofd. Je bedrijf moet zich ontwikkelen. Je wil groeien. Voor de meeste startups staan pensioenen dan ook ergens onderaan de prioriteitenlijst. Maar wist je dat zowel je medewerkers als je bedrijf er het meest aan hebben als je zo vroeg mogelijk begint?

In Nederland zijn pensioenen goed geregeld. Zeventig procent van de bedrijven is automatisch aangesloten bij het pensioenfonds van hun bedrijfstak. Mensen die bijvoorbeeld in de zorg of in retail werken, bouwen standaard pensioen op via het bedrijfstakpensioenfonds waarbij hun werkgever is aangesloten.

Voor de overige dertig procent van de bedrijven geldt geen verplichtstelling. Die bedrijven kunnen zelf bepalen of, waar en wanneer ze wat voor een regeling aanbieden. Bedrijven in het MKB doen dat meestal al snel, maar start- en scale ups wachten daar vaak langer mee. Uit onderzoek blijkt dat ze het zelfs tussen de drie en zeven jaar uitstellen voordat ze hun eerste pensioenregeling aangaan. Gemiddeld hebben ze dan al 12 medewerkers in dienst. En dat is zonde. In die drie tot zeven jaar leg je namelijk een uitstekende basis voor een goed pensioen.

Hoe werkt dat?

Hoe eerder een werknemer begint met pensioen opbouwen, hoe meer het de werknemer uiteindelijk oplevert. Jonge medewerkers hebben namelijk een langere beleggingshorizon. Het geld kan namelijk langer renderen. Een bijkomend voordeel is dat ze geen belasting betalen over hun pensioeninleg. Dat zouden ze wel doen bij een loonsverhoging. De uitkering is te zijner tijd wel belast, maar waarschijnlijk tegen een veel lager tarief.

En wat is jouw voordeel?

Ook voor jou als werkgever is het slim om al vroeg te starten met een pensioenregeling. Mensen zijn je belangrijkste kapitaal en de arbeidsmarkt is krap. Goede secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals een pensioenregeling met daarbij een arbeidsongeschiktheidsverzekering en een nabestaandenpensioen, zijn dé manier om talent binnen te halen en binnen

te houden. Ook jonge mensen letten hier tegenwoordig op. Bovendien worden jonge talenten vanzelf ouder. Met een goede pensioenregeling kun je de allerbesten aan je binden. Een betere investering in je onderneming kun je haast niet doen.

En dan is er nog het fiscale voordeel

De fiscale regels rond pensioenen maakt een pensioenregeling nog eens extra interessant. Bedrijven die geen pensioenregeling hebben, bieden vaak looncompensatie of krijgen vanuit hun medewerkers het verzoek dat te doen. Maar waar je als werkgever geen sociale premies betaalt over een pensioenregeling, doe je dat wel over het salaris. Pensioen betalen is dus voor jou als werkgever goedkoper dan looncompensatie. Bij een brutoloon tot bijvoorbeeld 60.000 euro zou het 20% duurder zijn om loon uit te betalen dan pensioen.

Houd er rekening mee dat je op weerstand kunt stuiten als je de looncompensatie omzet in een pensioenregeling. Ook daarom is het slim om van meet af aan te kiezen voor een pensioenregeling.

Veel pensioenregelingen bieden werknemers de mogelijkheid zelf extra in te leggen. Ook over dat bedrag betalen ze geen belasting, maar het heeft ook voordeel voor jou. Over brutosalaris (tot een salaris van €59.706) betaal je als werkgever sociale werkgeverslasten en over pensioenpremies niet. Wanneer werknemers dus brutosalaris inruilen voor pensioenpremie hoef jij minder sociale premies af te dragen.

Groeiregeling pensioen

Veel startup-ondernemers vrezen de kosten van een pensioenregeling. Die vallen mee. Zo is er een groeipensioen dat zich op startende en vooral groeiende bedrijven richt. Al met een klein budget is een regeling te treffen, die uiteindelijk mee kan groeien met je bedrijf. Het is namelijk altijd beter om íets te bieden dan om te wachten.

Doenpensioen van a.s.r. biedt de mogelijkheid om te beginnen met een inleg van 1% van de pensioengrondslag, hiermee bouwt de werknemer geen volwaardig pensioen op. Daarmee maak je het medewerkers mogelijk en zelfs makkelijk om zelf iets in te leggen en een pensioen op te bouwen. Daarnaast is er standaard een nabestaandendekking en premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid. Gaat het goed met je bedrijf, dan kun je altijd uitbreiden. Zo groeit je pensioenregeling met je mee.

Hoe start je startup met een pensioenregeling?

Allereerst is het belangrijk dat je je aandeelhouders en financiers mee hebt. Daar zit vaak meer tijd in dan in de uiteindelijke afwikkeling. Hun focus ligt logischerwijs op groei. Laat ze dan ook zien wat de voordelen voor het bedrijf zijn.

Vervolgens zijn er twee manieren om een pensioenregeling te treffen. De eerste is met hulp van een pensioenadviseur. Die helpt je verschillende aanbieders te vergelijken en adviseert welke het beste bij je past. Als je niet zo thuis bent in financiële producten is het slim een adviseur in de arm te nemen. Het is ook mogelijk zelf direct een afspraak maken met Doenpensioen van a.s.r. Deze aanbieder is één van de weinige die een zogenaamde Execution Only Variant aanbiedt. a.s.r adviseert niet, maar informeert natuurlijk wel. Zodra je een keuze hebt gemaakt, met of zonder hulp van een adviseur, hoeft het niet lang meer te duren voordat je eerste pensioenregeling in kan gaan. Het kan al binnen een maand geregeld zijn.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.