Nieuw: Digitale bezwaarschriften bij de Belastingdienst
12 februari 2025 15:36
Vanaf 2025 wordt het voor fiscaal dienstverleners mogelijk om namens hun cliënten digitaal een bezwaarschrift in te dienen bij de Belastingdienst. Deze ontwikkeling markeert een belangrijke modernisering in de communicatie tussen belastingplichtigen en de Belastingdienst. Tot nu toe was de verzending van bezwaarschriften vaak afhankelijk van de post, wat extra kosten met zich meebracht en onzekerheden opleverde over de ontvangst en het voldoen aan de indieningstermijnen.
Met de introductie van de digitale bezwaarprocedure verdwijnt deze onzekerheid. Bij een digitale indiening geldt de zogenoemde ‘ontvangsttheorie’, waarbij de verzender een
ontvangstbvestiging ontvangt vanuit de Digipoort zodra het bezwaarschrift is ingediend. Dit biedt fiscaal dienstverleners niet alleen gemak, maar ook meer zekerheid voor hun cliënten.
Papierberg
In 2023 ontving de Belastingdienst ongeveer 408.700 bezwaarschriften. Van deze bezwaren was een aanzienlijk deel gerelateerd aan de box 3-heffing, oftewel ten aanzien van de forfataire heffing Eind 2023 waren er nog 425.400 bezwaarschriften in behandeling, waarvan driekwart betrekking had op box 3. De toename in het aantal bezwaren over box 3 is mede het gevolg van aanpassingen in deze vermogensrendementsheffing. Deze aanpassingen hebben geleid tot meer bezwaren dan verwacht. In 2023 heeft de Belastingdienst 5.800 van deze box 3-bezwaren afgehandeld.
Naast de box 3-heffing kunnen bezwaren ook betrekking hebben op andere belastingaanslagen of beslissingen van de Belastingdienst, zoals de inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting of omzetbelasting. Het exacte aantal bezwaren per categorie wordt niet altijd specifiek vermeld.
Belastingplichtigen kunnen binnen zes weken na de datum van de belastingaanslag of toeslag waar zij het niet mee eens zijn, bezwaar kunnen maken. Indien men het niet eens is met de beslissing op het bezwaarschrift, is het mogelijk in beroep te gaan.
Hoe werkt de digitale bezwaarprocedure?
De Belastingdienst ondersteunt momenteel digitaal bezwaar voor de volgende belastingmiddelen: Inkomstenbelasting, Vennootschapsbelasting en Omzetbelasting. Bij het indienen kunnen PDF-documenten als onderbouwing worden toegevoegd, zolang de totale bestandsgrootte, inclusief bijlagen, niet meer dan 15 MB bedraagt. Voor elke aanslag of beschikking moet afzonderlijk bezwaar worden gemaakt. Wel is het mogelijk om binnen één bezwaarschrift bezwaar te maken tegen zowel de belastingaanslag als de daarin opgenomen belastingrente en eventuele bestuurlijke boetes.
Het is nog onduidelijk of digitaal bezwaar ook mogelijk zal zijn tegen een bestuurlijke boete die afzonderlijk bij beschikking is opgelegd. Naar verwachting zal de geactualiseerde ‘Regeling elektronisch berichtenverkeer Belastingdienst’ in de loop van 2025 meer duidelijkheid hierover verschaffen.
Hoewel het digitaal indienen van bezwaarschriften een belangrijke vooruitgang is, verloopt de verdere afhandeling van het bezwaar nog grotendeels via papier. Aanvullende stukken, zoals een nadere motivering, kunnen per post of in sommige gevallen per e-mail naar de inspecteur worden gestuurd. E-mailverzending is alleen rechtsgeldig als de inspecteur een specifiek e-mailadres hiervoor heeft opengesteld.
Toekomstige ontwikkelingen
De Belastingdienst onderzoekt in 2025 of de digitale bezwaarprocedure kan worden uitgebreid naar andere belastingmiddelen, zoals de loonheffing, dividendbelasting en schenk- en erfbelasting. Daarnaast wordt bekeken of ook verzoeken om ambtshalve vermindering digitaal kunnen worden ingediend. Dit type verzoek is bedoeld voor situaties waarin een belastingaanslag onjuist blijkt te zijn en de reguliere bezwaartermijn al is verstreken. Voor aanslagbelastingen, zoals de vennootschapsbelasting en inkomstenbelasting, geldt een termijn van vijf jaar na het einde van het kalenderjaar waarop de aanslag betrekking heeft. Voor aangiftebelastingen, zoals de omzetbelasting, geldt een vergelijkbare termijn.
De introductie van de digitale bezwaarprocedure betekent een belangrijke stap richting modernisering van de communicatie met de Belastingdienst. Voor fiscaal dienstverleners biedt deze nieuwe mogelijkheid meer zekerheid, gemak en een efficiëntere werkwijze. Het wachten is nu op verdere uitbreidingen en verbeteringen in de komende jaren.
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.