Neem een advocaat als sparringpartner voor jouw onderneming

14 maart 2023 16:24

Neem een advocaat als sparringpartner voor jouw onderneming

Voorkom dat fouten in de bedrijfsvoering op een later moment hersteld moeten worden, door regelmatig te sparren met een advocaat in de regio. Denk bijvoorbeeld aan een situatie, waarbij een medewerker een tijdelijk contract getekend heeft waarin een concurrentiebeding opgenomen is. Dit is niet toegestaan, wat kan leiden tot conflicten. Door bij het opstellen van een arbeidsovereenkomst voor het advies van een advocaat arbeidsrecht te kiezen, wordt dit voorkomen. Het is slechts een voorbeeld van een situatie waarin de ondersteuning van een advocatenkantoor wenselijk kan zijn. 

Denk ook aan de fase rond het opstarten van de onderneming. Wat zijn de verschillen tussen een besloten vennootschap (BV) en een vennootschap onder firma (VOF)? In welke mate ben ik persoonlijk aansprakelijk voor gemaakte fouten, wanneer gekozen wordt voor een VOF? Een advocaat ondernemingsrecht helpt je hierin de juiste keuze te maken voor jouw eigen zaak. Het ondernemingsrecht is veel breder; een advocaat kan bijvoorbeeld ook adviseren over een bedrijfsovername of fusie. 

Conflicten met leveranciers en afnemers 

Advies is wenselijk om conflicten te voorkomen. Vaak blijkt het nauwelijks mogelijk om conflicten volledig uit de weg te gaan. Denk aan een leverancier die zich niet aan de gemaakte afspraken houdt, een afnemer die facturen niet op tijd betaalt of een discussie begint over de geleverde kwaliteit van diensten en producten, enzovoorts. Het is in dergelijke situaties prettig om bijgestaan te worden door een ervaren raadsman of raadsvrouw. Deze adviseert over de aanpak om tot een oplossing te komen in het conflict en ondersteunt je bij een eventuele rechtszaak. Het biedt je als ondernemer houvast en zekerheid; je staat er in dergelijke conflictsituaties nooit alleen voor en kunt rekenen op de expertise van een professional in diens vak. 

 

Kies voor een rechtsbijstandverzekering als ondernemer

Om jezelf als ondernemer te beschermen tegen de kosten die voort kunnen komen uit de ondersteuning van een advocaat, is het verstandig bij de oprichting van de organisatie voor het afsluiten van een zakelijke rechtsbijstandverzekering te kiezen. Kosteloos is de hulp van een advocaat in zo’n geval niet; je betaalt vrijwel altijd een eigen risico. In Nederland geldt dat je als ondernemer, maar ook als particulier, het recht hebt om zelf een advocaat in de arm te nemen. Je hoeft niet te kiezen voor de door een verzekeraar aangeraden advocaat. Veel mensen vinden het prettig zelf een advocatenkantoor te selecteren, op basis van het geen zij online lezen of horen van collega’s. 

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.