Nederlandse startup Uburyo Coffee biedt Rwandese koffieboeren nieuwe kansen

8 maart 2021 16:00

Nederlandse startup Uburyo Coffee biedt Rwandese koffieboeren nieuwe kansen

Koffies met frisse en fruitige tonen. Lorena Ho Tam Chay startte in 2020 haar eigen koffiemerk en wil Nederland laten kennismaken met de unieke smaak van Rwanda en het bijzondere verhaal achter haar koffie. Met Uburyo Coffee krijgen Rwandese koffieboeren, die de genocide hebben meegemaakt, een kans op een nieuw bestaan dankzij koffie.

Rechtstreeks bij de koffietelers

Uburyo Coffee haalt de koffie uit de regio Cyangugu in het zuidwesten van Rwanda. De koffie wordt verbouwd op vulkanische grond op 1.650 meter hoogte. “Deze combinatie zorgt voor een unieke koffieboon. De smaak kenmerkt zich door typische red bourbon-tonen van sinaasappel, karamel en chocolade”, zegt Ho Tam Chay, die aangeeft dat we in Nederland voornamelijk bittere koffie gewend zijn. Uburyo betekent in het Swahili ‘kans’ en is de basis van de merknaam Uburyo Coffee. Het duurzame koffiemerk koopt koffiebonen rechtstreeks in bij de Rwandese koffietelers en weet daardoor onder welke omstandigheden deze koffie wordt verbouwd. Door middel van directe handel krijgen de lokale koffieboeren 25 procent meer dan de Fairtrade-prijs voor hun oogst.

Samenwerking Rwanda en Nederland

Uburyo Coffee is een nieuwe benadering van economische ontwikkeling in Afrika: het stimuleren van handel tussen Nederland en Rwanda. Koffie vertegenwoordigt zo’n 75 procent van de exportopbrengsten van Rwanda en zorgt ervoor dat 90 procent van de ruim 12 miljoen inwoners van het land op het platteland werkt. Hiervan werkt driekwart voor minder dan 1,25 dollar per dag. In het concept van Uburyo Coffee wordt de lokale bevolking (in)direct gestimuleerd om te werken in de koffieteelt door passende prijzen voor koffie te betalen, legt Ho Tam Chay uit. “Rwanda staat aan het begin van een nieuw tijdperk, waarin de bevolking na de burgeroorlog weer financiële onafhankelijkheid zal vinden. We betalen koffieboeren premies voor kwaliteitskoffie, waardoor ze opleidingen en trainingen kunnen volgen op het gebied van agrarische ontwikkelingen en productieprocessen.”

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.