‘Nederlanders en Amerikanen het meest gelukkig op hun werk’

3 maart 2020 15:41

‘Nederlanders en Amerikanen het meest gelukkig op hun werk’

Uit een wereldwijd onder 5.000 kantoormedewerkers in zeven landen gehouden onderzoek door Mindspace, de wereldwijde leverancier van boutique-coworking, blijkt dat Nederlanders en Amerikanen gemiddeld het gelukkigst zijn op hun werk. Maar liefst 91 procent van de ondervraagde Nederlanders geeft aan gelukkig te zijn op het werk. Dit gevoel blijkt een positieve correlatie te hebben met verhoogde productiviteit en creativiteit. Aan de andere kant, als mensen ongelukkig zijn, is dit niet alleen schadelijk voor hun dagelijks leven en algehele gezondheid, het is ook slecht voor het bedrijfsleven.

Mindspace deed onderzoek in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Polen, Israël, Duitsland, Roemenië en Nederland. Gemiddeld is 30 procent van de kantoormedewerkers heel gelukkig op het werk en ervaart 54 procent het overgrote deel van het werkzame leven een gelukkig gevoel. Amerikaans kantoorpersoneel is veruit het gelukkigst in het werkzame leven, met 54 procent dat aangeeft volledig gelukkig te zijn en 39 Procent dat dit goeddeels is. Nederland volgt op de lijst met in totaal 91 procent aan gelukkige kantoorwerkers (32 procent volledig gelukkig, 59 procent het grootste deel van de tijd). De minst gelukkige kantoorwerkers zijn de Britten, met 24 procent niet gelukkig en slechts 19 procent volmaakt gelukkig.

Om het gevoel van werkgeluk beter te kunnen duiden, is het van cruciaal belang om te begrijpen wat ten grondslag ligt aan oprechte en langdurige werknemersbetrokkenheid. Onderzoek begint in eerste instantie met het kijken waarom mensen zich niet betrokken voelen. Gemiddeld is 34 procent van de ondervraagden niet betrokken omdat ze vinden dat ze niet genoeg betaald krijgen. Ruwweg eenzelfde percentage (35 procent) zegt hun werkplekomgeving niet erg inspirerend te vinden. "Geluk op de werkplek is niet alleen belangrijk voor de positieve sfeer die het creëert, maar ook voor het bedrijfsleven", aldus Dan Zakai, CEO en medeoprichter van Mindspace. ”We hebben willen onderzoeken wat werknemers gelukkig maakt, omdat we weten dat gelukkige werknemers meer betrokken, productiever, creatiever en veerkrachtiger zijn. Ze hebben een positieve impact op hun collega's en blijven langer bij een bedrijf; wie wil dat niet?"

Werknemersbetrokkenheid meten is cruciaal, maar in veel landen niet vanzelfsprekend

Om geluk en betrokkenheid te verhogen, dienen bedrijven naar hun werknemers te luisteren en hun betrokkenheid te beoordelen. Ongeveer een vijfde van de bedrijven (21 procent) van de bedrijven blijkt dit niet te doen. Er is echter wereldwijd een groot verschil in de manier waarop bedrijven hiermee omgaan. In de Verenigde Staten beoordeelt 18 procent van de bedrijven de betrokkenheid van medewerkers niet, waar dit in een land als Israël maar liefst 31 procent is. Door werknemers niet direct te vragen hoe zij over werk en werkomgeving denken, missen bedrijven de eerste en belangrijkste stap om het geluk en de betrokkenheid van werknemers te vergroten, en uiteindelijk hun bedrijfsprestaties te verbeteren. Over het algemeen vindt 85 procent van de ondervraagden werknemerswelzijn tot op zekere hoogte belangrijk voor hun organisaties. Maar ook dit is niet in ieder land gelijk. In Israël en Duitsland vindt 25 tot 30 procent van de geënquêteerden dat welzijn geen belangrijke rol speelt op hun werkplek, terwijl in de meest gelukkige werklanden Amerika en Nederland minder dan 5 procent hetzelfde voelt.

Het volledige rapport met de wereldwijde onderzoeksresultaten, download je hier.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.