Jojoba, stolling en temperatuur

14 maart 2018 15:35

Jojoba, stolling en temperatuur

Jojoba-olie is een op kamertemperatuur vloeibare was, waarvan het stolpunt ligt op ongeveer 7 graden Celsius. Met kouder weer kan de jojobawas daarom een vaste vorm aannemen, wat overigens geen enkele invloed heeft op de kwaliteit ervan. Wanneer de jojoba weer boven de 7 graden Celsius komt, zal zij vanzelf weer haar vloeibare vorm laten zien.

Stolling is een faseovergang, waarbij warmte vrijkomt. Andersom: als een vloeistof wordt gekoeld, verliest die warmte, waardoor uiteindelijk stolling plaatsvindt; bij een zuivere stof gebeurt dat bij een vaste temperatuur. Bij koeling gaan moleculen nou eenmaal steeds langzamer bewegen en hebben ze ook steeds minder ruimte nodig om te bewegen. Bij het bereiken van het stolpunt (=smeltpunt) is de bewegingsvrijheid zo erg afgenomen dat de moleculen een vaste plek innemen.

Het traject van opwarming, waarbij moleculen sneller en meer gaan bewegen en uiteindelijk een vaste stof in een vloeistof doen veranderen noemen we, zoals men weet, smelten. Het meest alledaagse proces hiervan is de faseovergang van ijs naar water. Zuiver water stolt (bevriest) en smelt bij 0 graden Celsius.

Vooral bij zuivere stoffen veranderen faseovergangen niets aan de eigenschappen van die stoffen. Goud is nog even mooi en kostbaar als het eerst gesmolten is geweest, en water is nog even drinkbaar en verfrissend als het daarvoor een tijd bevroren was. Het is daarbij wel begrijpelijk dat men, in verband met het voorkomen van brandwonden, liever goud in vaste vorm (op kamertemperatuur) in de hand heeft.

Het stolpunt van jojoba-olie is op zich makkelijk zelf te bepalen. Zet een reageerbuis met wat gestolde jojobawas in een ruim bekerglas gevuld met water. Zet een thermometer in het water. Verwarm het bekerglas langzaam, en blijf goed kijken naar de reageerbuis met de vloeistof. Houd de temperatuur waarbij de jojoba gaat smelten goed in de gaten, en schrijf deze op. Als alle jojoba is gesmolten, gooi dan voorzichtig wat warm water weg en voeg kleine beetjes koud water toe. Meet nu precies de temperatuur waarbij de jojoba-olie weer gaat stollen. Je zult zien dat smeltpunt en stolpunt overeenkomen. Ook de energie die de jojoba-olie kwijtraakt bij het stollen is van dezelfde grootte als die die wordt opgenomen bij het smelten, maar dat is weer lastiger zelf te meten.

Op zich mag je natuurlijk – net als bij water – de stolling van jojoba-olie best bevriezing noemen. Als je maar beseft dat er bij die bevriezing niets kapotgaat – zoals ook bij water – en jojoba haar heerlijke huid- en haarverzorgende eigenschappen onverminderd blijft behouden.

Voor reacties of meer informatie: info@naturapharma.nl

www.naturapharma.nl

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.