De Persgroep wilde laatst iets van mij weten over jojoba-olie; bij dezen een parafrase van mijn antwoord: Wij moeten jojoba maar eens definiëren. Het ene product is het andere namelijk niet. Om zeker te zijn van een goede kwaliteit zou je op zoek moeten gaan naar olie van de eerste koude persing. Maar wat betekent dat?
Het woord jojoba verwijst zowel naar de plant als naar het extract van het zaad, dat de vrouwelijke plant produceert. Ik gebruik hier opzettelijk het woord extract en niet olie. Jojoba is uniek en zou eigenlijk niet moeten worden verward met oliën. Zuivere jojoba bevat geen triglyceriden, die voor oxidatie vatbaar zijn. Olie van de zoete amandel, de avocado, de saffloer, de zonnebloem, de druivenpit en andere noot- of zaadoliën bevatten wel van die esters van glycerol en drie vetzuren, en worden ranzig; deze dus niet. Maar laten we op de slak olie niet te veel zout leggen; veel belangrijker is het te kijken naar wat eerste koude persing nu eigenlijk behelst.
Het procédé werkt zo: de noten worden van het land gehaald, gewassen en – zonder verhitting – in de pers gegooid. Aan de ene kant van de pers stroomt de maagdelijke, amberkleurige olie eruit (die enkel nog gefiltreerd wordt), aan de andere kant de zogenaamde eerste persing pulp. Deze pulp gaat meteen in een andere pers, die nog een tweede persing jojoba uit de massa haalt. Raffinage van deze tweede persing is absoluut noodzakelijk, omdat de kwaliteit hiervan het niet haalt bij die van de eerste persing. Tweede persing is donker van kleur, heeft een sterke geur en mist de eigenschap om snel in de huid te worden opgenomen.
T
ijdens het zuiveringsproces wordt de tweede persing ontdaan van geur en kleur, geneutraliseerd en gestabiliseerd, meestal met synthetische tocoferolen en stikstof, soms zelfs met hexaan en onder verhitting. De natuurlijke alfa-, bèta- en gamma-tocoferolen (vormen van vitamine E) die aanwezig zijn in de jojoba worden bij dit proces vernietigd.
Behalve dit primaire zuiveren wordt er nog meer getoverd met de olie van de tweede persing. Mengen bijvoorbeeld: bewerkte, tweede persing wordt vaak gemengd met zuivere, eerste persing jojoba; dit om geur en kleur te ‘herstellen’. Als je een fles golden grade jojoba wil aanschaffen, is het daarom raadzaam na te gaan of je met pure eerste koude persing te maken hebt of een ‘blend’.
Tweede persing jojoba is wellicht goedkoper, maar mag bij lange na niet het kwaliteitspredicaat dragen van de superieure eerste koude persing.
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.