Je vermogen voor later: hier moet je op letten

26 september 2022 08:47

Je vermogen voor later: hier moet je op letten

Je werkt niet voor niks. Als je (eventueel vervroegd) met pensioen gaat, wil je optimaal genieten van de opbrengst van het werk. Maar hoe haal je het meeste uit je vermogen? Beleggen kan, maar is een risico. De bedoeling is dat het geld dat je investeert meer waard wordt in de toekomst. Die garantie heb je niet. Wat doen de aandelen en investeren in vastgoed kan nu gunstig zijn, maar over drie jaar misschien niet meer. In dit artikel lees je waar je op moet letten als je je vermogen wilt beheren voor later.

Het risico beperken

Zoals gezegd brengt beleggen altijd een risico met zich mee. Aan jou de taak om het risico zo klein mogelijk te houden. Hoe doe je dat? Eigenlijk is het heel simpel, namelijk door goed na te blijven denken en de juiste mensen om je heen te verzamelen. In het geval van vermogensbeheer, kan je bijvoorbeeld kiezen voor een bedrijf dat precies weet wat in jouw situatie het beste is.

Bij vermogensbeheer wordt je geld beheerd door een specialist. Samen bespreek wat je einddoel is en hoeveel risico je wilt lopen. Daarna gaat de vermogensbeheerder aan de slag. Dit is een goede manier om te beleggen als je er zelf niet zoveel verstand van hebt.

Een extra verzekering

Misschien vind je dat je weinig pensioen opbouwt. Met een lijfrenteverzekering zorg je voor extra inkomen tijdens je pensioen. Je betaalt premie aan een verzekeringsmaatschappij waarbij je de lijfrente afsluit. Lijfrente uitkeren kan in één keer, maar fiscaal gezien is het handiger om dit te spreiden. Je betaalt namelijk inkomstenbelasting. Tijdens de inlegperiode heb je overigens wel allerlei fiscale voordelen. Lijfrente uitkeren heeft overigens nog een ander pluspunt. Dit kan je ook weer laten beleggen, waardoor het rendement nog een stuk hoger kan worden.

Sparen

Als je het risico helemaal klein wilt houden, is sparen een prima optie. Automatisch sparen is een uitstekende manier om te beginnen met vermogensopbouw. Je hebt er geen omkijken naar, terwijl je vermogen iedere maand groeit. Je hebt zelf in de hand hoeveel je spaart. Deposito sparen kan ook. Hierbij zet je je spaargeld voor een bepaalde periode vast tegen een vaste, hoge rente. De inleg is met een minimumbedrag van 1000 euro wel stevig.

Hypotheek aflossen

Een beetje een vreemde eend in de bijt, maar het grotendeels aflossen van je hypotheek gaat je in de toekomst veel opleveren. Extra aflossen kan zelfs aantrekkelijker zijn dan sparen. Helemaal als je spaargeld boven de heffingsvrije grens komt. En mocht je je huis willen verkopen om naar Spanje te emigreren, om welk ander land dan ook, dan houd je veel meer over van het verkoopbedrag.

Huis kopen

Met de huurprijzen die de pan uit rijzen, is het financieel gezien gunstig om een huis te kopen en dat vervolgens te verhuren. Dat is een flinke investering, maar dankzij de verhuur ga je de kosten eruit krijgen. En het huis wordt waarschijnlijk alleen maar meer waard.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.