Je bedrijf op een wachtlijst voor een stroomaansluiting?
15 juli 2025 10:03
Drie problemen, adviezen en oplossingen voor bedrijven die kampen met netcongestie.
Bedrijven die willen starten, uitbreiden of verduurzamen moeten in grote delen van Nederland jaren wachten op een aansluiting op het elektriciteitsnet. Onder druk kiezen ondernemers vaak voor grote en dure oplossingen die zonder goed onderzoek en gebruik niet effectief zijn en soms zelfs netcongestie verergeren. Energieadviseur Klimaatroute deelt de drie meest voorkomende problemen, belangrijkste adviezen en creatieve oplossingen voor bedrijven die kampen met netcongestie.
Klimaatroute ziet - als spin in het web van het energiesysteem - dagelijks ondernemers worstelen met het ongrijpbare fenomeen netcongestie. Het bedrijf hielp de afgelopen jaren allerlei soorten ondernemingen om te gaan met netcongestie, zoals een drukkerij, boerenbedrijf en sportclub. Klimaatroute werkt nauw samen met alle partijen in de energiesector: netbeheerders, overheden en leveranciers.
Drie problemen van bedrijven bij netcongestie
- Verrast door netcongestie: Veel ondernemers weten niet dat netcongestie ook voor hen een probleem is of kan worden. Mkb’ers hebben vaak geen mensen in dienst die zich specifiek met energie bezighouden binnen het bedrijf. Pas als een (grotere) aansluiting op het net nodig is, realiseren ze zich dat er een wachtrij van jaren is.
- Beperkt in ondernemen: Ondernemers kunnen zonder aansluiting niet hun bedrijf starten, uitbreiden of verduurzamen. Ze moeten daardoor machines stilleggen tijdens piekuren of kunnen niet overstappen op elektrische auto’s. Andere ondernemers krijgen hoge boetes van de netbeheerder omdat ze het gecontracteerd vermogen (GTV) overschrijden.
- Gehaaste, dure oplossingen: Ondernemers gaan in alle haast, vanwege de financiële gevolgen, op zoek naar oplossingen die direct verlichting bieden. Ze laten zich informeren door verkopers van bepaalde oplossingen, in plaats door onafhankelijke partijen zoals netbeheerders. Dat kan leiden tot kostbare keuzes die bij verkeerd gebruik netcongestie juist verergeren.
Drie oplossingen voor bedrijven bij netcongestie
- Software zoals het Energie Management Systeem (EMS) kan het energieverbruik van gebouwen of fabrieken analyseren en monitoren. Systemen als EMS bieden inzicht in het verbruik, sturen apparaten aan en helpen zo energie te besparen. Het kan bijvoorbeeld apparatuur met hoog energieverbruik uitschakelen of een lokale energiebron toevoegen om meer elektriciteit te kunnen verbruiken (ook wel peakshaving).
- Hardware kan ook netcongestie verminderen. Je kan bijvoorbeeld batterijen inzetten door deze op te laden tijdens daluren (goedkope stroom, weinig netbelasting) en weer ontladen tijdens piekuren. Verbruik je veel energie overdag – bijvoorbeeld op een kantoor of in een winkel – dan kunnen zonnepanelen een oplossing zijn. Daarnaast heb je warmtebuffervaten die warm water opslaan dat je later kan gebruiken voor verwarming. Een warmte-koudeopslag (WKO) gaat nog een stap verder: die slaat warm én koud water op in de ondergrond en werkt als seizoensgebonden energiebuffer.
- Flexibele energiecontracten kunnen bedrijven stimuleren energiezuiniger te werken, door bijvoorbeeld een maximale capaciteit af te spreken of door goedkopere energie tijdens daluren te gebruiken. Bovendien kunnen bedrijven een financiële vergoeding van de netbeheerder krijgen voor het aanbieden van flexoplossingen.
Drie adviezen voor bedrijven bij netcongestie
Bovenstaande oplossingen verminderen de piekvraag naar elektriciteit voor bijvoorbeeld verwarming, koeling en andere apparaten en verschuiven energieverbruik naar momenten met lagere netbelasting. De mogelijkheden zijn eindeloos, vooral omdat ze ook in combinatie met elkaar gebruikt kunnen worden. Wat de beste oplossing is, verschilt per bedrijf.
Voor ieder bedrijf geldt:
- Doe onderzoek naar je energieverbruik met een bedrijfsanalyse of een flexibiliteitsscan en krijg inzicht in je verbruiksprofiel. Je kan een subsidie aanvragen via de Flex-e subsidie van RVO voor dit soort onderzoeken.
- Overleg met de netbeheerder over de meest geschikte oplossingen die passen op het elektriciteitsnet. De netbeheerder weet precies wat jij op korte en lange termijn moet doen om verzekerd te zijn van voldoende elektriciteit.
- Kijk eerst naar mogelijkheden om energie te sparen en gedrag binnen de organisatie te veranderen. Wanneer een bedrijf minder energie verbruikt, nemen de pieken in het elektriciteitsverbruik af, wordt het elektriciteitsnet minder zwaar belast en krijg je sneller een nieuwe of grotere aansluiting op het net.
Over Klimaatroute
De missie van Klimaatroute is om zoveel mogelijk mensen en organisaties te helpen energie te besparen in hun woning of gebouw. Klimaatroute maakt verduurzamen eenvoudig met persoonlijk energieadvies en een team van experts. Particulieren, ondernemers of maatschappelijke organisaties, wij nemen alles uit handen, van advies tot uitvoering. Samen werken we naar 0 op de meter in 2040.
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.