ISO 9001 certificering: kwaliteitsmanagement in de praktijk

28 september 2023 08:41

ISO 9001 certificering: kwaliteitsmanagement in de praktijk

Kwaliteit: als het goed is, is elke ondernemer daarmee bezig. Kwaliteit wordt altijd gewaardeerd door klanten en opdrachtgevers. Hoe bewaak je deze abstracte term eigenlijk? En wat kun je concreet doen om tot een hogere kwaliteit - en dus meer tevredenheid - te komen?

Wat is de ISO 9001?

De ISO 9001 certificering is een internationaal erkende norm voor kwaliteitsmanagement binnen organisaties. Het gaat hier om het opzetten, implementeren en onderhouden van een kwaliteitsmanagementsysteem. Zo’n systeem helpt bedrijven bij het stroomlijnen van hun processen en het verbeteren van product- en dienstverlening. Op die manier vergroot je je klanttevredenheid.

Wanneer je een certificering behaalt, kun je aantonen dat je je inzet voor consistente kwaliteit en voor continue verbetering en klantgerichtheid. Op die manier vergroot je je geloofwaardigheid. In een competitieve markt komt dat goed van pas, want dat kan je een behoorlijk concurrentievoordeel opleveren.

In de praktijk helpt de norm je bij het identificeren van inefficiënties en het oplossen van problemen. Zo verhoog je de kwaliteit van je dienstverlening. Uiteindelijk wil ieder bedrijf tevreden klanten en opdrachtgevers, en de ISO 9001 helpt je daarbij.

Duurzaam ondernemen

Duurzaamheid is tegenwoordig voor veel opdrachtgevers en klanten belangrijk. Produceert een bedrijf niet duurzaam, dan wordt deze vandaag de dag sneller gemeden. Dat komt vanuit de gedachte dat iedereen zijn steentje moet bijdragen om te werken aan een schone en leefbare planeet. ProRail heeft daar pakweg 15 jaar geleden de CO2-prestatieladder voor bedacht. Vandaag de dag wordt deze beheerd door de Stichting Klimaatvriendelijkheid Aanbesteden en Ondernemen.

Het idee van de ladder is simpel: er zijn meerdere treden. Hoe meer je doet om de uitstoot van CO2 te beperken, hoe hoger je op de ladder komt. Opdrachtnemers die vooroplopen op het gebied van verduurzaming, worden beloond. Zij krijgen een fictieve korting op de aanbieding bij een aanbesteding. Het gaat niet alleen om bewustwording binnen het bedrijf zelf, maar binnen de hele ketel. Koplopers worden altijd beloond.

Uit onderzoek blijkt dat de ladder bedrijven aanzet tot gespreid investeren in duurzame productiemiddelen. Zo blijven prijsstijgingen uit. Door met duurzame middelen te werken, is er vaak juist een kostenbesparing te zien.

De kwaliteit bewaken

Door gebruik te maken van de ISO 9001 certificering en de CO2-prestatieladder, word je je als bedrijf bewuster van het belang van kwaliteit en duurzaamheid. Je identificeert wat belangrijk is voor je opdrachtgevers, medewerkers en leveranciers. Aan de hand daarvan stel je een kwaliteitsbeleid met doelstellingen op. Je legt vast hoe processen eruit moeten komen te zien en hoe je aan de gestelde eisen kunt voldoen. Identificeer potentiële risico’s en ga voor continue verbetering.

Een certificeringsinstantie kan een formele audit uitvoeren om te kijken of er aan alle normen en eisen is voldaan. Dat is niet verplicht, maar het kan wel voor grote voordelen zorgen.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.