Is de thuisbatterij nu al interessant?

1 juni 2023 12:51

Is de thuisbatterij nu al interessant?

In hoeverre is de thuisbatterij nu al een interessante investering voor huishoudens en kleine bedrijven? Het is een vraag die de gemoederen bezighoudt. In de landen om ons heen weten ze het antwoord al: de thuisbatterij is interessant én rendabel. Daarbij moeten we echter niet voorbijgaan aan een belangrijk aspect waarin Nederland verschilt van landen als België en Duitsland: de salderingsregeling. Tot 2031 is het mogelijk om zelf geproduceerde stroom terug te leveren aan het net. Dat levert een financieel voordeel op waar de thuisbatterij (nog) niet tegenop kan boksen. Die regeling wordt echter in forse stappen afgebouwd vanaf 2025. Moet je als huishouden of MKB’er daarom nu al inzetten op de thuisbatterij?

Wat is de thuisbatterij?

De thuisbatterij fungeert als een accu voor zonnepanelen. Wanneer de zonnepanelen meer zonne-energie opwekken dan je op dat moment gebruikt, dan wordt de overtollige stroom tijdelijk opgeslagen in de thuisbatterij. Gebruik je vervolgens meer stroom dan je zonnepanelen opwekken - bijvoorbeeld in de avond - dan activeert de batterij en gebruik je nog steeds duurzame energie. Zodoende hoef je dus minder stroom in te kopen en bespaar je dus feitelijk op de energiekosten. De thuisbatterij kent nog een belangrijk voordeel: je effectieve gebruik van zelf-opgewekte zonne-energie stijgt van 30- 50% zónder batterij, naar 60-80% procent mét batterij voor zonnepanelen. En juist dat element wordt na het wegvallen van de salderingsregeling extra belangrijk.

Thuisbatterij voor huishoudens en bedrijven

Of een thuisbatterij in deze fase al interessant is voor huishoudens en kleine bedrijven, dat is situatie-afhankelijk. Met name kleine bedrijven, welke vaak overdag actief zijn en dus hun opgewekte energie direct verbruiken, hebben minder profijt van de thuisbatterij. Zijn bedrijven ook ’s avonds actief, dan is dit natuurlijk een ander verhaal; de batterij voor zonnepanelen geldt dan als aanvullende energiebron. Voor huishoudens geldt een andere situatie: zij verbruiken gemiddeld de meeste energie ’s ochtends en na 17:00 uur. Dit zijn momenten waarop zonnepanelen onvoldoende energie opwekken om in de totale stroomvraag te voorzien. Een situatie waarin de thuisbatterij nu al van waarde kan zijn. Hoewel er ook twijfels zijn over het effect en financiële voordeel van zo’n systeem.

Thuisbatterij met dynamisch energiecontract al rendabel

Consumenten met zonnepanelen kunnen nu al geld verdienen met de thuisbatterij. Dit geldt met name voor consumenten die gebruik maken van een dynamisch energiecontract. Zij kunnen voordelige stroom opslaan op de thuisbatterij en deze op piekuren in het stroomverbruik inzetten. Daarnaast kan men voordelig opgeslagen stroom ook tegen hogere tarieven - de actuele dynamische marktprijs - verkopen aan het energienet. Door efficiënt om te gaan met het eigen energieverbruik én slim om te gaan met terugleveren, kan men zo veel geld verdienen met de thuisbatterij binnen een dynamisch energiecontract.

Twijfels over rendement

Er zijn kanttekeningen te plaatsen bij het effect van de thuisbatterij, bijvoorbeeld op het gebied van de efficiëntie. Wie op dit moment een afweging maakt omtrent het financiële en duurzame voordeel van de thuisbatterij ten opzichte van de bestaande situatie, zal tot de conclusie komen dat de thuisbatterij nog niet is opgewassen tegen de voordelen van de salderingsregeling. Hoewel het efficiënte gebruik van eigen zonne-energie wel groeit, heeft de salderingsregeling op financieel vlak nog (te) grote voordelen. Op de lange termijn zal het speelveld op de energiemarkt evenwel veranderen. De salderingsregeling wordt vanaf 2025 in forse stappen afgebouwd, waarmee het financiële voordeel van zonnepanelen grotendeels komt te vervallen. De focus én het voordeel komt dan te liggen op de maximalisatie van het verbruik van ‘eigen’ zonne-energie. De thuisbatterij speelt hierin een centrale rol.

‘Groot deel consumenten geïnteresseerd in thuisbatterij’

Uit recent onderzoek door Soly blijkt dat ruim 61% van de consumenten nu al interesse heeft in de thuisbatterij. Nagenoeg de helft van de respondenten heeft zich daarnaast ook al georiënteerd op de aankoop van een batterij voor zonnepanelen. Zij sorteren daarmee voor op de situatie zoals die gaat zijn na het wegvallen van de salderingsregeling. Als grootste motivatie wordt gegeven dat men ook na het ‘salderen’ wil blijven besparen op de kosten. Het verder onafhankelijk worden van het energienet, en daarmee van energiereuzen, zorgt daarvoor. Is de thuisbatterij nu al interessant? Steeds meer mensen denken van wel.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.