Hoe VPN Technologie Ondernemers Helpt om Gevoelige Bedrijfsinformatie te Beschermen

15 april 2024 13:48

Hoe VPN Technologie Ondernemers Helpt om Gevoelige Bedrijfsinformatie te Beschermen

Als ondernemer doe je er alles aan om gevoelige bedrijfsinformatie te beschermen. Heb je echter al eens aan een VPN gedacht? Deze is onzichtbaar, maar heel belangrijk.

Wat is een VPN en hoe werkt die?

Een VPN is een technologie die wordt gebruikt om een veilige verbinding tot stand te brengen via een openbaar netwerk, zoals het internet. Als je een VPN gebruikt, wordt het dataverkeer versleuteld. Je kunt je dit voorstellen als een tunnel die de data beschermt, zodat kwaadwillenden er niet bij kunnen.

Een VPN biedt dus een beveiligingslaag voor je vertrouwelijke bedrijfsgegevens, die je nodig hebt wanneer die gegevens het onveilige, openbare internet op moeten.

Wat er zonder een VPN mis kan gaan

Als je geen VPN gebruikt, kunnen hackers jouw bedrijfsinformatie onderscheppen terwijl die op het internet onderweg is. Dit kan grote gevolgen hebben. Gevoelige of waardevolle bedrijfsinformatie kan aan onbevoegden worden doorgegeven of openbaar worden gemaakt. Ook kan de informatie worden gewijzigd zonder dat jullie het merken. Dit wordt een man-in-the-middle-aanval genoemd. Je kunt dan misleid worden en bijvoorbeeld op een schadelijke link klikken zonder dat je het doorhebt. Zo kan malware of ransomware je bedrijfsnetwerk binnen gesluisd worden, met alle gevolgen van dien.

Veilige toegang tot bedrijfsnetwerken

Met de opkomst van flexibel werken en externe teams is de behoefte aan veilige toegang tot bedrijfsnetwerken toegenomen. Een VPN stelt medewerkers in staat om veilig verbinding te maken met het interne netwerk van het bedrijf, ook als zij zich op een andere locatie bevinden. De VPN zorgt ervoor dat een versleutelde, veilige verbinding wordt gelegd tussen bijvoorbeeld een server van je bedrijf en de laptop van een medewerker die thuis werkt.

Versleutelde pakketjes

In het voorbeeld hierboven zijn de server van je bedrijf en de laptop van je medewerker de zogenaamde ‘eindpunten’. Tijdens het opbouwen van de VPN-tunnel wisselen de twee eindpunten sleutels met elkaar uit. Daarmee worden de datapakketjes vóór verzending versleuteld en na ontvangst weer ontsleuteld. Niemand anders heeft deze sleutels, dus onderweg op het internet kunnen de datapakketjes door niemand worden gelezen.

Is een https-verbinding dan niet voldoende?

Nee. Https beveiligt alleen de communicatie tussen een website en je browser. Bovendien is https kwetsbaarder voor bepaalde aanvallen dan een VPN. Datalekken en cyberaanvallen vormen een reële bedreiging voor bedrijven van elke omvang. Als ondernemer moet je het voor hackers zo moeilijk mogelijk maken om toegang te krijgen tot waardevolle informatie.

Veilig werken

Als je kiest voor een VPN-oplossing, leidt dit tot een veilige manier van werken. Je medewerkers kunnen altijd verbinding maken met het interne netwerk van je bedrijf, of ze nu onderweg zijn, thuis werken of in een ander deel van de wereld zitten. Ze kunnen toegang krijgen tot belangrijke documenten en met collega’s communiceren alsof ze fysiek op kantoor zijn. Dit verhoogt de productiviteit, maar ook de tevredenheid van je medewerkers. Onderschat dit trouwens niet als het gaat om de beveiliging van bedrijfsgeheimen: medewerkers die in hun handelen beperkt worden en onder tijdsdruk staan, kunnen tot onveilige acties overgaan, zoals het meenemen van vertrouwelijke bedrijfsinformatie op onversleutelde USB-sticks. Met een VPN voorkom je dit soort handelingen en verbeter je dus de beveiliging van je bedrijfsinformatie.

Duidelijk en eenvoudig

Een voordeel van VPN-oplossingen is dat zij voor de gebruikers eenvoudig te begrijpen zijn en tot duidelijke afspraken over beveiliging leiden. Je medewerkers hoeven alleen maar te weten dat ze altijd via de VPN verbinding moeten maken. Ze hebben verder geen technische kennis nodig. Voor IT-beheerders vereenvoudigt de keuze voor een VPN het werk, want alle andere verbindingen zijn per definitie onveilig en kunnen dus worden geweigerd. Er hoeven geen ingewikkelde toegangsregels te worden bijgehouden en dat voorkomt fouten.

Conclusie

VPN-technologie verdient zeker een plaats in de beveiligingsstrategie van je bedrijf. Investeer in een betrouwbare VPN-oplossing.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.