Hoe kunnen bouwbedrijven voor nieuwe woningen worden gestimuleerd?

25 april 2024 09:53

Hoe kunnen bouwbedrijven voor nieuwe woningen worden gestimuleerd?

In Nederland is nog altijd een goot tekort aan huizen. De komende jaren moeten er honderdduizenden woningen bij komen maar dat wil nog niet op alle punten even goed vlotten. Daar komt bij dat de prijs van nieuwbouwhuizen inmiddels zo hoog is dat steeds minder mensen die kunnen betalen. Dat leidt er vervolgens weer toe dat projecten worden uitgesteld of zelfs gecanceld als er te weinig woningen zijn verkocht. Dat bouwen zo duur is heeft te maken met verschillende oorzaken. Bouwbedrijven doen er op zich alles aan om de kosten laag te houden, maar dit lukt lang niet altijd. Dar komt bij dat de projectontwikkelaar natuurlijk wel zijn winst wil behalen. Zo niet, dan gaat de investering niet door en komen de huizen er sowieso niet.

De stikstofregels

Een groot struikelblok zijn de stikstofregels. Nederland hoopte die te kunnen omzeilen door voor de bouw van woningen minder strenge normen te hanteren. Maar daar stak de Raad van State eind 2023 een stokje voor. Daarom moet er naar andere oplossingen worden gezocht. Er komen steeds meer duurzame bouwmachines zoals mobiele compressoren die zuinig met stroom omgaan. Daarnaast worden er belangrijke stappen gezet om te bouwen met milieuvriendelijke materialen zoals beton dat minder belastend is voor het milieu. Ook wordt er steeds meer geëxperimenteerd met hout voor de bouw van huizen, kantoren en andere panden. De panden zelf worden ook steeds duurzamer. Er is bijna geen nieuwbouwhuis te vinden dat geen zonnepanelen en warmtepomp heeft.

Duurzaamheid tijdens de bouw

Ook tijdens de bouw verandert er veel. Je zult in de toekomst steeds minder dieselmachines zien op een bouwplaats. Die worden vervangen door een compressor van KAESER die gebruik maakt van groene stroom. Daarnaast komen er steeds meer elektrische bouwkranen. Een probleem daarbij is vaak nog dat deze kranen heel veel stroom nodig hebben om te kunnen werken. Na een paar uur zijn de accu’s leeg. Die moeten vervolgens weer worden opgeladen en dat is soms een probleem omdat de stroomvoorziening op bouwplaatsen een probleem is door capaciteitsproblemen op het stroomnet. De netbeheerders nemen maatregelen om deze problemen op te lossen maar ook zij kunnen natuurlijk geen ijzer met handen breken.

Overheidsmaatregelen

De overheid denkt na over maatregelen om de bouw van nieuwe woningen te stimuleren. Zo wordt er bekeken of het Rijk woningen kan kopen als bij een nieuwbouwproject niet voldoende inschrijvingen zijn behaald. Om een project te kunnen starten moet op voorhand meestal 70% van de woningen zijn verkocht. Als dat niet lukt dan wordt het project opgeschort of gaat het niet door. Als de overheid woningen koopt kan de bouw starten. Als de bouw gereed is verkoopt de overheid deze woningen aan gegadigden. Het moet dan vaak wel gaan om betaalbare woningen die kunnen worden betaald door mensen met een middeninkomen, oftewel de verplegers, politieagenten en leerkrachten.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.