Hoe kan je als ondernemer anticiperen op de hogere energiekosten?

7 september 2022 14:31

Hoe kan je als ondernemer anticiperen op de hogere energiekosten?

Niemand zal er aan zijn ontkomen in de afgelopen periode: de stijgende energieprijzen. Inmiddels zijn de vakanties voorbij en loopt de zomer op haar einde. We zitten weer vaker op het kantoor of werken vanuit huis, waar we in beide gevallen meer energie verbruiken. Steeds meer beroepsgroepen merken de nadelige gevolgen van de stijgende energieprijzen, zoals bakkers en tuinders. Ook ondernemers met een eigen bedrijfspand moeten op zoek naar duurzame oplossingen om de hoge energieprijzen het hoofd te bieden. Maar hoe?

Thuiswerken: stimuleren of juist niet?

Wil je in tijden met hoge energieprijzen je werknemers vaker vanuit huis laten werken, of juist niet? Tijdens de ‘coronajaren’ werd thuiswerken gestimuleerd, maar werknemers betalen thuis óók een hoge prijs voor energie, terwijl de gegeven compensatie inmiddels vooral uit balans is. Thuiswerken is dan wel een duurzame oplossing voor de eigen business, voorkomt files en beperkt de kosten voor brandstof, maar het is geen duurzame en financieel aantrekkelijke oplossing voor de eigen werknemer.  

Duurzaam investeren, blijvend besparen

Het eigen bedrijfspand ‘klimaatneutraal’ maken, dat is wél een goede optie. Hoewel klimaatneutraal vaak nog een lastige opgave is, zorgen slimme oplossingen er wel degelijk voor dat je energie én geld kunt besparen. En het is ook nog eens urgent, want binnen het bouwbesluit is opgelegd dat een bedrijfspand per 1 januari 2023 moet beschikken over energielabel C. Heb je dit als ondernemer nog niet in orde gebracht? Dan is snel handelen geboden.

Wat zijn je mogelijkheden om duurzaam te investeren in je onderneming? Denk aan zonnepanelen op het dak of slimme verlichting in de kantoor- en toiletruimte. Slechts een klein gedeelte van de daken van bedrijfspanden ligt momenteel bezaaid met zonnepanelen, en dus is er nog meer dan voldoende potentieel. Wellicht ook op jouw locatie. Zo kan je als bedrijf zonnepanelen leasen, kopen en zelfs je dak verhuren voor particulieren en bedrijven om te investeren in zonne-energie.

Prijzen producten verhogen: wel of niet een goede keuze?

De vraag blijft ook: in hoeverre speelt energie een rol binnen de bedrijfsvoering. Voor bakkers, tuinders en andere beroepsgroepen is het natuurlijk duidelijk dat energie een belangrijke positie inneemt. Ondernemers kunnen ervoor kiezen de prijs van hun producten te verhogen, maar dat is niet zonder risico’s. Aanvullende vraag is dan: is de consument bereid om meer te betalen? Als alternatief kunnen ondernemers besluiten minder lang open te gaan, zoals we tegenwoordig steeds vaker zien. Zij besparen dan energie, simpelweg door verkorte openingstijden te hanteren.

Ondernemers aan zet

Er wordt met de huidige omstandigheden op de energiemarkt veel gevraagd van de ondernemer. Sterker nog, de hogere energieprijs komt bovenop de problemen die al op de markt spelen: een tekort aan personeel, stijgende huren en kleinere marges. Het vraagt om een lange termijn oplossing, welke is te vinden in duurzame investeringen. Dat helpt ondernemers niet alleen vandaag, maar ook over een paar jaar met besparen op energie.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.