Hoe herken je een burn-out?

2 december 2022 13:22

Hoe herken je een burn-out?

Om een burn-out goed te kunnen herkennen en behandelen is het belangrijk om de verschillende fases en symptomen duidelijk te hebben. Burn-out klachten zijn namelijk redelijk algemeen. Wist je dat burn-out klachten voor circa 90% matchen met depressie klachten?

Peter is commercieel directeur van een groot softwarebedrijf. Hij heeft een team van 60 medewerkers onder hem. 6 dagen in de week is hij aan het werk, maar de 7e dag kan hij het niet laten om toch even naar de cijfers van vorige week te kijken. Hij maakt werkweken van gemiddeld 80 uur. Het bedrijf is zes maanden geleden overgenomen. Sinds die tijd heeft Peter voortdurend last van stressklachten die steeds erger worden. Hij is prikkelbaar, vergeetachtig, wordt badend in het zweet wakker en krijgt afkeer naar zijn ooit zo geliefde job. Tegen zijn twee puberdochters, die hij al amper ziet, reageert hij prikkelbaar en hij slaapt vreselijk slecht.

Niet iedereen heeft een burn-out. Hier moet je echt flink je best voor doen. Een burn-out betekent letterlijk ‘uitgebrand’ of ‘opgebrand’. Hierbij wordt vaak de opgebrande lucifer aangehaald. In onze ogen doet dit niet recht aan ons mens zijn. Dit zou namelijk betekenen dat wanneer een mens eenmaal is opgebrand, nooit meer (ten volle) zou kunnen branden. Onterecht. Daarom pleiten wij voor de batterij net als de NIP heeft aangehouden. De batterij kan leeg raken of volledig uitgeput zijn, maar kan altijd weer opgeladen worden. Soms met extra zorg en geduld. En soms met blijvende schade, maar herstel vindt nagenoeg altijd plaats. Wil je de fases van het leegraken van deze batterij weten, lees dan ons artikel over ‘wat is een burn-out (niet)’.

Hoe herken je een burn-out

Problemen op het werk die veel spanning veroorzaken, kunnen aanleiding geven tot een burn-out. In het begin werk je er wel doorheen, maar na een tijd kan je het niet meer opbrengen. Alledaagse taken zie je ineens als een berg tegenop en je hebt het gevoel dat je continue in een te hoge versnelling staat. 

Maar hoe herken je een dreigende burn-out bij een ander? Dat is lastig. Als buitenstaander kan je nooit écht weten hoe een ander zich voelt. Daarnaast zijn burn-out symptomen behoorlijk uiteenlopend. Konden we maar eenvoudig een checklist bij langs lopen en het 100% zeker weten. Dat is er niet. Tegelijkertijd begint het met kennis hebben van verschillende aandoeningen en hun proces. We begrijpen dat voor veel mensen het onderscheid tussen een burn-out en een andere kwaal moeilijk te maken is. Daarom hebben we vijf signalen voor je genoteerd.

Vijf symptonen van een burn-out

Er zijn concreet vijf symptomen van een burn-out, waar je het meest op moet letten:

  • Moeheid door piekeren, onrustige slaap en gejaagd gevoel
  • Functioneren gaat lastiger, meer fouten en vergeten, én minder concentratie
  • Geprikkeld, snel huilen of boos worden. Ook niet tegen drukte of lawaai kunnen
  • Controle verlies en daardoor soms machteloosheid. Uit zich soms in een vorm van apathie.
  • Normale dagelijkse bezigheden zoals werk, thuis en contacten lukken niet meer.

Het is belangrijk om in te grijpen wanneer iemand aanhoudend last heeft van één of meerdere van deze symptomen. Een goede analyse maken van de situatie is dan erg belangrijk.

Iedere twee weken tips ontvangen?

Iedere twee weken versturen wij werkgevers, leidinggevenden en HR-medewerkers tips. Bruikbare tips om het werkgeluk binnen de organisatie te hervinden, vasthouden en versterken. Schrijf je in!

Verkeerde begeleiding bij een burn-out

Stel dat iemand eigenlijk een depressie heeft (inactiviteit) terwijl er aan herstel gewerkt wordt wat gericht is op een burn-out (overactiviteit). Dan krijgt de persoon verkeerde begeleiding. Met alle gevolgen van dien. Veelal resulteert dit in extreem lang uitval. Onnodig. Daarom komt goede begeleiding ook zo nauw en is niet iedere uitgeroepen coach, ervaringsdeskundige of POH GGZ bij voorbaat de beste hulp in dergelijke situaties.

Wij zijn Probaat. Specialisten in het voorkomen én oplossen van burn-outs. Wij staan naast degene die het betreft, ook de werkgever bij. Daarnaast doen wij landelijke toerustingen voor therapeuten die werken met burn-out cliënten. Kijk op onze burn-out pagina om te lezen hoe wij te werk gaan met burn-outs.  

Probaat | Werkgeluk door eenvoud
Euvelgunnerweg 25A
9723 CV Groningen

050-2340700
vraag@probaat.nu
www.probaat.nu

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.