Hoe bescherm je je partner tegen bedrijfszorgen
29 oktober 2020 11:11
Zorgen en problemen, twee dingen waar je nooit op zit te wachten. Tegelijk ook twee dingen waarvoor je je partner wil beschermen. Toch kun je dit niet helemaal voorkomen. Wel kun je het tot een minimum beperken.
Als je voor elkaar kiest, beloof je voor elkaar te zorgen. Ook als het even niet goed gaat. In voorspoed en tegenspoed zeggen we dan. Maar dat betekent niet dat je wil dat je partner jouw problemen op financieel gebied voor de kiezen krijgt. Dus is het goed om daar vooraf bij stil te staan. Wat zijn jullie risico’s en hoe zorg je dat die beperkt blijven?
Heeft een van jullie een bedrijf, dan is het is het zeker goed daar even bij stil te staan. Denk je eens in hoe jij je voelt als je partner aansprakelijk kan worden gesteld voor de schulden van jouw bedrijf of andersom. Wat er in zo’n situatie gebeurt, is afhankelijk van een aantal zaken. Bijvoorbeeld van de manier waarop jullie relatie vastgelegd is. Maar ook de rechtsvorm van het bedrijf. Zo loop je beide bij een eenmanszaak of vennootschap onder firma (vof) meer risico dan bij een besloten vennootschap (bv).
Welke rechtsvorm heeft je bedrijf?
Er zijn rechtsvormen met en zonder rechtspersoonlijkheid. De rechtsvormen met rechtspersoonlijkheid zijn vormen waarbij jullie beide niet aansprakelijk kunnen worden gesteld voor de financiële risico’s van het bedrijf. Hieronder vallen de besloten vennootschap (bv), naamloze vennootschap (nv), coöperatie en onderlinge waarborgmaatschappij, stichting en een vereniging. De enige uitzondering daarbij is als er sprake is van aantoonbaar wanbeleid, dan kun je alsnog persoonlijk aansprakelijk gesteld worden.
Bij rechtsvormen zonder rechtspersoonlijkheid is dat anders. Daarbij is er namelijk geen verschil tussen je privévermogen en je zakelijke vermogen. Dit betekent dat als je schulden in je bedrijf hebt, deze verhaald kunnen worden op je privévermogen. Maar dus ook op dat van je partner, als daar niets voor geregeld is. Rechtsvormen zonder rechtspersoonlijkheid zijn een eenmanszaak, maatschap, commanditaire vennootschap (cv) en een vennootschap onder firma (vof).
Samenwonen of getrouwd?
Als je samen wil gaan wonen, zijn er meerdere opties om dat te doen. Daarbij zijn er 3 manieren om je relatie ook officieel vast te leggen. Welke je kiest is van meerdere aspecten afhankelijk en niet in de laatste plaats van waar jullie je prettig bij voelen. Toch is de manier die je kiest ook direct bepalend in de aansprakelijkheid van jou of je partner. Woon je samen dan zijn al je bezittingen en schulden in principe gescheiden van elkaar. Hierdoor kun je ervoor kiezen om alles te delen zolang het goed gaat met het bedrijf maar zijn je bezittingen officieel wel gescheiden zodra het slecht gaat. Dit klinkt prettig en eenvoudig maar aan deze manier van samenleven, kleven natuurlijk weer andere nadelen.
Kies je voor een samenlevingscontract dan is het verstandig om vooraf je notaris te vragen naar de voor en nadelen. Kijk daarbij ook direct naar wat je op wil nemen voor als je het in de situatie komt dat het samenlevingscontract ontbinden nodig is.
Ja, ik wil
Ga je trouwen (of ben je getrouwd) of heb je een geregistreerd partnerschap in gemeenschap van goederen, dan is alles van samen. Met andere woorden ook financieel dus in lief en leef. Gaat het slecht met het bedrijf, dan kan dus ook het vermogen van de partner aangesproken worden. Hiermee loop je overigens niet alleen het risico de onderneming kwijt te raken maar ook het privévermogen van jullie beiden. Is de schade groot, blijf je dus beide met niets achter. Door huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden te laten maken, kun je laten vastleggen dat de ander niet privé aansprakelijk is bij schulden in het bedrijf. Huwelijkse voorwaarden worden ingeschreven in het huwelijksgoederenregister bij de rechtbank. Dit register is openbaar. Bespreek deze opties met je notaris om te weten wat in jullie situatie het beste is.
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.