Het gevaar van gehoorschade

29 juni 2022 11:36

Het gevaar van gehoorschade

Gehoorschade kan bij iedereen optreden. Wanneer je voor een langere tijd blootgesteld wordt aan harde muziek of harde geluiden, kan dit onomkeerbare schade veroorzaken. Schade die in het oor optreedt, is vaak niet meer te genezen. Je gehoor zal dan steeds slechter worden. Het gebruiken van gehoorbescherming is daarom erg belangrijk. Wanneer moet je nou je gehoor beschermen? En hoe kan je dat het beste doen?

Beroepen met lawaai

Er zijn verschillende beroepen denkbaar waar je te maken hebt met harde geluiden. In de muziekbranche is dat bijvoorbeeld het geval. Wanneer je werkt bij live entertainment, zijn er vaak grote versterkers aanwezig. Als je dag in dag uit naast deze versterkers staat te werken, kun je hier op den duur last van gaan krijgen. Je gehoor kan verdwijnen, of je kunt een vervelende piep in je oren krijgen. Dit wordt ook wel tinnitus genoemd. Bij tinnitus heb je gedurende de hele dag een gepiep of gesuis in je oor, welke niet meer zal verdwijnen. Uiteindelijk kun je hier volledig door doordraaien. Naast de muziekbranche is de bouwsector natuurlijk ook een ‘gevaarlijke’ sector. Hier word je ook blootgesteld aan veel lawaai. Doordat gehoorschade onomkeerbaar is, is bescherming erg belangrijk.

Hoe bescherm je je oren?

Hoe kun je je oren nou het beste beschermen tegen harde geluiden? Daar zijn meerdere opties voor. Het is belangrijk om bijvoorbeeld oordoppen te dragen. Ga je naar een festival of moet je daar achter de bar werken? Zorg ervoor dat je meerdere setjes oordoppen bij je hebt. Deze zijn te koop bij bijvoorbeeld een drogist. Deze hebben doorgaans een universele maat, waardoor deze niet perfect zullen aansluiten op jouw oren. Het beste is daarom om oordoppen op maat te laten maken. Dit worden ook wel otoplastieken genoemd. Deze sluiten de gehoorgang volledig af, waardoor je trommelvliezen goed beschermd worden. Je kunt dan nog wel met je omgeving communiceren, maar harde geluiden worden eruit gefilterd. Wil je wel graag je gehoor beschermen maar wil je ook graag muziek luisteren tijdens het werken? Daar zijn ook opties voor. Zo heb je bijvoorbeeld de isotunes pro 2.0. Dit zijn draadloze oordoppen die op bluetooth werken. Deze kun je dan koppelen aan bijvoorbeeld je telefoon en vervolgens kun je muziek afspelen. De harde omgevingsgeluiden worden er dan wel uitgefilterd, maar je kunt wel naar je eigen muziek blijven luisteren. 

Bescherming is belangrijk

Het is dus duidelijk dat het beschermen van je gehoor erg belangrijk is. Wanneer er eenmaal schade heeft opgetreden, is herstel niet meer mogelijk. In dit geval is voorkomen dus zeker beter dan genezen, omdat genezen simpelweg niet mogelijk is. 

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.